Marián Blaha je slovenský influencer a Tiktoker. Na sociálnych sieťach sa aktívne prezentuje už od roku 2016. Svojimi názormi a videami ľuďom ukazuje, že za svoju sexuálnu orientáciu sa netreba hanbiť. Sám patrí do LGBT komunity a podporuje ju.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Mohol by si nám prosím priblížiť tvoju sexuálnu orientáciu? 

Ja sa považujem za bisexuála, ktorý je viac priklonený k chlapčenskej strane. Samozrejme viem si predstaviť vzťah aj s dievčaťom len som ho ešte nemal a preto som viac prikloneny k chlapčenskej strane.

Keď si si priznal, že si bisexuál, ako si sa cítil? Bol si s tým odzačiatku stotožnený alebo to prišlo až časom?

Ja som si uvedomil že nie som hetero keď som mal 13 rokov, čo je na ten vek dosť ťažké podľa mňa. No určite si to uvedomuješ, no nechceš si to priznať pretože sa bojíš názorov ostatných. Preto som aj ja akceptoval samého seba. Keď som mal 15 tak som mal coming out rodičom a samozrejme aj na internete. Tie dva roky som to hovoril len mojim naozaj blízkym kamarátom.

Ako na to reagovala tvoja rodina a priatelia?

Čo sa týka rodiny tak tá na to reagovala neutrálne. Neboli ani veľmi nadšení ani sklamaní. Brali to tak s nadhľadom, že ideme ďalej. Kamaráti ma podporovali a veľmi ma potešila ich reakcia.

Je niekto z tvojich blízkych kto ťa neprijal takého, aký si?

Ja som sa s takouto vecou nestretol, síce som sa bál že by niekto nebol nadšený tým, akú mám sexualitu. Pretože aj počas kamarátstva už vieš, komu táto vec sadne a komu nie. Ja som si vyberal kamarátov, pri ktorých som sa nemusel ničoho báť.

Vidíš na sebe nejaké zmeny po tom, čo si sa priznal k svojej orientácií?

Samozrejme vidím to, že som viac sebavedomý ako vtedy. Cítim sa viac vo vlastnej koži tým, že som si to priznal a neviem si predstaviť ako by som vyzeral ak by som sa doteraz neakceptoval.

Na Tiktoku máš viac ako 220 tisíc sledovateľov, na Instagrame takmer 24,5 tisíc a natáčaš videá aj na YouTube. Ktorá z týchto sietí ťa baví najviac a prečo ? 

Najviac ma baví určite Instagram, pretože tam môžem viac komunikovať s fanúšikmi. Veľa krát sa mi stalo, že som pomohol niekomu spraviť coming out, pretože sa ma pýtali na rady. Ľudia mi potom písali že to super vyšlo a preto ma aj Instagram baví najviac z týchto sociálnych sieti. Samozrejme by som mohol natočiť aj na YouTube video, kde by som to mohol viac objasniť a zľahčil cestu ku coming outu. Teraz vidím, že to je dobrý nápad.

Pod tvojimi príspevkami máš desiatky komentárov a nie vždy sú prijemné. Je to niečo čo by ťa  trápilo alebo sa nad tým nepozastavuješ? 

Samozrejme komentáre, ktoré mi teraz píšu ľudia sa vôbec netýkajú mojej sexuality a ak sa v minulosti týkali tak to boli iba komentáre typu: „zabi sa“, „buzerant“ a podobne. No ja som si tieto komentáre nikdy nebral nejak k srdcu. Hlavne ak ťa niekto hejtuje za tvoju sexualitu, tak nemáš čo urobiť, pretože ty si si svoju sexuálnu orientáciu nevybral. Ty si sa tak narodil a preto si myslím že je zbytočné plytvať časom nad takýmito ľudmi.

Na koniec by som ťa poprosil o pár slov alebo rád pre ľudí, ktorí majú strach si priznať svoju sexuálnu orientáciu.

Buďte kým ste a žite život naplno, pretože život ide rýchlo a čas letí. Čím rýchlejšie si to uvedomíte a priznáte, tým lepšie pre Vás. Samozrejme, ak potrebujete čas, kľudne ho majte, pretože nie vždy je dobre sa do všetkého nasilu hrnúť, keď ani vy sami úplne neviete, kým vlastne ste.


Zdroj úvodnej fotografie: Instagram/@marian.blaha

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →