Film je jedným z najpopulárnejších druhov umenia a tvorby, v posledných desaťročiach sa taktiež stáva platformou na ktorej tvorcovia upozorňujú na rôzne problémy, či už to je rasizmus, chudoba, enviromentálna problematika a podobne. Sme vďaka nim schopní lepšie pochopiť a porozumieť nastolenému problému a vyriešiť ho. Čo teda LGBT a filmový priemysel?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ako všetky druhy umenia, aj toto si muselo nájsť svoje publikum. Filmy prešli dlhou cestou, aby nám mohli priniesť skvosty, ktorými sa kinematografia môže popýšiť, či už boli kritikmi a verejnosťou prijaté alebo nie. Toto sú niektoré z nich.

Brokeback Mountain(2005)

Príbeh dvoch kovbojov, ktorý zostal Akadémiou navždy zatratený. To je stručný opis, ktorý ale ani zďaleka nevystihuje realitu. Počas 2 hodín sledujeme tichého, rozvážneho Ennisa (Heath Ledger) a vášnivého Jacka (Jake Gyllenhaal), ktorí sa spoznajú na Skrotenej hore. Spočiatku sa snažia odolávať svojim citom, ale ani jeden z nich to nedokáže. Bohužiaľ doba, do ktorej sa narodili, im v ich láske nepriala. Rozišli sa a ako šli roky, obaja sa oženili a mali deti. Ani tak však jeden na druhého nezabudli a keď sa neskôr opäť stretli, všetko začalo odznovu.

zdroj: Wikimedia

Moonlight (2016)

Nadčasové dielo o hľadaní samého seba a zobrazovaní postáv, ktoré sa len tak ľahko nevidia. Kritikmi ospevované, ale verejnosťou nepochopené. Celý dej sa sústreďuje na hlavnú postavu Chrirona (Ashton Sanders), ktorého vidíme vyrastať pred našimi očami. Film je vystavaný do kapitol, ktoré zobrazujú jeho detstvo, dospievanie a ranný dospelý život. Skúma všetko, čomu Chiron čelí – či už hľadaniu samého seba, svojej identity, sexuálnej orientácie, emočné a fyzické zneužívanie a pod.

zdroj: IMDB

Dallas Buyers Club (2013)

Biografický film, ktorý zobrazuje život Rona Woodorfa (Matthew McConaughey), elektrikára a rodeového jazdca, ktorému bolo diagnostikované AIDS. Doktori si s ním nevedia poradiť, choroba už je v pokročilom štádiu a tak ho pošlú zomriež domov. Ron sa ale nevzdá. Vyrazí do Mexika, kde vyhľadá miestneho drogového bossa – snaží sa nájsť alternatívny spôsob liečby. Problém však je, že lieky sú z čierneho trhu a tak ich musí napäť do USA prepašovať cez hranice. Pomôže mu v tom transrodový Rayon (Jared Leto), ktorý má rovnakú diagnózu. Spoločne založia Klub poslednej nádeje pre ľudí s AIDS.

zdroj:/imdb.com/

The Danish Girl (2015)

Film je inšpirovaný životmi Lili Elbe a Gerdi Wegner. Gerdi Wegner (Alicia Vikander) a Einar Wegener (Eddie Redmayne) sú manželský pár, obaja umelci. Majú veľmi harmonický vzťah, nie sú len manželmi, ale aj najlepšími priateľmi, nič netušiaci, že čoskoro ich manželstvo ale aj život prejde ťažkou skúškou. Gerdi v jeden deň nedorazí figurantka na maľbu portrétu baletky a tak poprosí Einara aby jej pomohol, prezliekol sa do dámskych šiat a stal sa jej modelom. On to samozrejme spraví netušiac, akú lavínu pochybností a emócií spustí. Začne sa do ženských šiat obliekať čoraz častejšie nie len doma, ale aj na spoločenské udalosti. Einar si uvedomí, že je šťastný len ak je ženou.

zdroj: IMDB

The Kids Are All Right (2010)

Odľahčená komédia, ktorá zobrazuje vážne otázky. Dve matky (Annette Bening a Julianne Moore) spolu vychovávajú deti Mia Wasikowska a Josh Hutcherson. Všetko je v poriadku, kým sa deti nerozhodnú, že nájdu svojho biologického otca. Jeho nájdením však zasiahnu do budúcnosti a vzťahov vo svojej rodine.

zdroj: Rotten Tomatoes

Love,Simon (2018)

Každý si zaslúži veľkolepý, romantický príbeh. 17-ročný Simon (Nick Robinson) to ale nemá také ľahké. Simon je gej. Nemá však odvahu povedať to svojej rodine a ani svojim priateľom, no túži po tom romantickom príbehu. Začne si preto písať s chlapcom pod prezývkou Blue. Ich konverzáciu niekto nájde a Simona začne vydierať.

zdroj:/rottentomatoes.com/

Carol (2015)

Therese (Rooney Mara), pracuje v obchode, kde spozná Carol (Cate Blanchett) staršiu vydatú ženu, ktorá žije v skrachovanom manželstve. Zamilujú sa do seba na prvý pohľad, vznikne medzi nimi silné puto, ktoré ani spoločenské pomery v Amerike 50-tych rokov nedokážu zlomiť. Carlo dokonca nájde odvahu odísť od svojho manžela, skoro si však uvedomí, že ten ju nenechá odísť tak ľahko.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →