Podcasty si svoju popularitu nielenže vybudovali, ale si ju aj zaslúžia. Sú to skvelé prostriedky na to, ako sa po ceste v aute či MHD zasmiať, dozvedieť sa o rôznych novinkách či zaujímavých faktoch alebo sa len tak uvoľniť a aj sa niečo naučiť. Ak sa ti už opočúvali všetky pesničky v playliste, tak si pusti nejaký ten podcast a uvidíš, že si určite ďalší pustíš aj nabudúce. Podcasty sa môžu týkať rôznych tém, ale v tomto článku ti predstavím tie, ktoré sa sústredia na úskalia, práva, príbehy a iné témy týkajúce sa Queer komunity.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Teplá vlna – SK

Ten správny queer podcast plný rozhovorov s ľuďmi, ktorí buď komunitu podporujú, alebo do nej sami patria. Moderátorom a zároveň tvoriteľom tohto podcastu je Roman Samotný, ktorý je LGBTI aktivista. Podcast chce poukázať pomocou rozhovorov s ľuďmi z rôznych oblastí na to, že Queer komunita je pestrá, v žiadom prípade nie homogénna a že queer ľudia v našej spoločnosti sú rovnakí ako ostatní občania. Zároveň chce predstaviť zaujímavých hostí, ich život a prácu, ktorú pre komunitu robia. Podcast má zatiaľ 10 epizód, v ktorých sa Roman Samotný rozpráva napríklad s advokátkou Luciou Plavákovou, LGBTI aktivistom Martinom Mackom, inflencerom Adamom alias Slaytiiinou alebo poradcom z inPoradne Christiánom Havlíčkom. Jednoznačne stojí za vypočutie nielen kvôli pútavým rozhovorom, ale aj kvôli super veselej zvučke.

Pestrý podcast – SK

Tvoriteľmi a moderátormi tohto dúhového podcastu sú advokátka Lucia Plaváková a evanjelický teológ Ondrej Prostredník. Tento podcast je „o všetkých farbách života“, čiže okrem témy Queer komunity, sa týka aj práv iných menšín ako napr. rómska. Podcast bol nápadom Lucie Plavákovej, ktorej táto myšlienka prišla na rozum po parlamentých voľbách. S Ondrejom Prostredníkom a ich hosťami a hostkami sa rozprávajú na rôzne témy ako dopad korona krízy na ľudské práva, práva žien či rodiny, o šikane na školách a prevencii násilia a majú aj špeciály a podcasty s názvom „Pestré správy“, kde rozprávajú o pozitívnych aj negatívnych novinkách zo sveta týkajúcich sa ľudských práv a práv menšín. Ak sa chceš viac dozvedieť o ľudských aj menšinových právach a vypočuť si zaujímavé diskusie, tak tento podcast je to pravé orechové pre teba. A zvučka ťa uvoľní natoľko, že razom zabudneš na svet vôkol seba.

#QueerAF – Zahraničie

Queer podcast od National Student Pride, ktorý bol dokonca nominovaný na British Podcast Award 2019. Podcast má už 4 série, ale je jedno, kde začnete, pretože každá epizóda ponúka iné pútavé príbehy zo života rozprávané inými zaujímavými queer študentmi, absolventmi či producentmi. Podcast chce najmä prispieť k väčšej „sex-positivity“ (pozitívnemu pocitu a názoru o svojej sexualite a identite), k otváraniu príbehov za zisťovaním svojej identity či sexuálnej orientácie a rozvíjania tabuizovaných tém v tejto oblasti. Obľúbenými epizódami sú napríklad „I’m gay, but I’m also a homophobe“ (Som gej, ale aj homofób) o mužovi, ktorý trpel kvôli svojej sexualite a internalizovanej homofóbii alebo „Girlfriends, Boyfriends and Theyfriends – Dating as a non-binary person“ (Priateľky, priatelia, „onipriatelia“ – randenie ako nebinárna osoba) o Jacobovi Edwardsovi, ktorí po objavení svojej gender identity museli začať objavovať aj svoju sexuálnu orientáciu. Podcast je, samozrejme, po anglicky. Určite ho však odporúčam.

A Gay and a Non gay – Zahraničie

Tento podcast je jasným dôkazom, že gej môže byť s heterosexuálom kamarát. James Barr, ktorý je gej a jeho kamarát Dan Hudson, ktorý je heterosexuál, pomocou svojich podcastov potvrdzujú, že nezáleží na tom, koho milujete alebo akú identitu máte, že ide iba o vás ako človeka a charakter. Že rozdiely medzi nami sú krásne a že si ich máme vážiť. Takisto sa smejú na spoločných zážitkoch a ukazujú svetlé aj temné stránky ich životov. Epizódy nie sú rozdelené na série a je jedno, kde začneš. Je ich však dosť, pretože James a Dan nahrávajú podcasty na Gay and Non Gay už 5. rok!

Food 4 Thot – Zahraničie

Veľmi obľúbený zahraničný dúhový podcast so štyrmi moderátormi, kde sa venujú všetkému možnému – od gender identity po sex a vzťahy a ešte ďalej – vtipne a ľahko vo vždy živej diskusii. Všetci štyria moderátori sa nejako venujú písaniu, čo ich spája aj rozdeľuje, tak ako ich názory na rôzne témy týkajúce sa Queer komunity a iné. Podcast má už 4 série, má založenú vlastnú internetovú stránku a hlavná queer štvorka dokonca organizuje svoje turné. Takže ak máš chuť na niečo živé, humorné, anglické a queer namixované spolu s ďalšou širokou škálou tém, tak si určite pusti toto.

To však nie je všetko!

Nielen vo vyššie menovaných podcastoch sa preberá téma Queer komunity alebo je dokonca základným stavebným kameňom podcastu. Epizódu o Queer môžeš nájsť aj v podcastoch od Miša Saba nazvaných „SABO SEBOU“, v zahraničí je ponuka dúhových podcastov, ako inak, väčšia, môžeš si vybrať z nasledujúcich: On The Latch, By the Bi, History is Gay, LGBT Stories, Have a Blessed Gay, Queer Words, Gayish, Beyond Gender, Bisexual Real Talk a ďalších.

Dúfam, že sa ti článok páčil a že sa ti aj vymenované queer podcasty zapáčia, budú ťa inšpirovať a pozdvihnú ti náladu vtedy, keď sa ti opočúva tvoj playlist alebo keď jednoducho budeš mať chuť na niečo nové a poriadne dúhové.


Zdroje:

https://blog.feedspot.com/lgbt_podcasts/, https://www.gaystarnews.com/article/gay-queer-lgbti-podcasts-digital-pride/, https://food4thotpodcast.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →