V našej spoločnosti sačasto môžeme stretnúť s tvrdením, že homosexualita ide proti prírode. Poďme sa však pozrieť na rozmanitosť prírody v jej pravej podobe.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Homosexualitu medzi zvieratami rozoberá biológ Bruce Bagemihl vo svojej knihe Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity (1999), v ktorej uvádza množstvo prípadov homosexuálneho, bisexuálneho, aj transsexuálneho správania v zvieracích kruhoch. Zároveň zastáva názor, že homosexualita sa nevzťahuje výhradne na sex, ale zahŕňa rôzne typy správania od dvorenia až po vytvorenie páru alebo rodiny.

Rodina

Medzi plameniakmi existujú homosexuálne páry, ktoré spolu vychovávajú mláďatá. Takéto páry majú podľa výskumov veľký reprodukčný úspech. Dvaja samci totiž dokážu ochrániť väčšie teritórium, získať viac potravy a tým vychovať viac mláďat.

Zdroj: travelawaits.com

Pozoruhodný je aj prípad tučniakov čiapočkatých z Central Park ZOO v New Yorku, kedy dvaja samci tvorili pár šesť rokov a v období párenia sa snažili vysedieť vajce, ktoré predstavoval kameň. Ošetrovatelia sa im rozhodli poskytnúť oplodnené vajce, ktoré biologickí rodičia zavrhli. Vyliahla sa z neho samička, o ktorú sa príkladne postarali až do jej osamostatnenia.

Podobné správanie tučniakov zaznamenali aj v zoologických záhradách v Japonsku, Švédsku a Nemecku. Homosexuálne páry sú v zvieracej ríši často stabilné, monogamné a môžu trvať aj celý život.

Zábava a uvoľnenie

Šimpanzy bonobo sú tiež veľmi spoločenské a sexuálne aktívne. Styk medzi rôznymi pohlaviami za účelom zábavy či uzmierenia napätých spoločenských vzťahov v tlupách je u šimpanzov tohto druhu bežný. Ich rozmanitému sexuálnemu správaniu sa v knihe Zabudnutý ľudoop venuje psychológ Frans de Waal. Podobné správanie tiež vykazujú delfíny, ktoré využívajú styk medzi samcami na uvoľnenie agresie a urovnanie konfliktu.

Zdroj: phys.org

Zaujímavé zvyky

Samčie páry austrálskych čiernych labutí majú vo zvyku kradnúť hniezda s vajíčkami heterosexuálnym párom a starať sa o ne. Samičie páry sa, naopak, nechajú oplodniť samcami, ktorých potom odoženú a vychovávajú mláďatá samé.

Rôznorodé sexuálne praktiky

Medzi homosexuálnymi pármi bežne dochádza k pohlavnému styku. Môže to byť klasický styk, ktorý praktizujú samce, alebo trenie genitálií, panvy, či zavádzanie prstov do vagíny medzi partnerkami, čo je bežné u orangutanov.

Obe pohlavia delfínov a veľrýb sú vybavené dutinou, v ktorej sa nachádzajú pohlavné orgány, takže sa stáva, že samec zavedie penis do dutiny iného samca. Zaujímavosťou sú druhy, ktoré praktizujú orálny sex, a to šimpanzy, makaky, orangutany alebo antilopy.

Viacero štúdií dokazuje, že homosexuálne správanie v ríši zvierat je prirodzené a vyskytuje sa pomerne často, nemožno ho teda označovať za akúsi programovú chybu matky prírody.

Zdroje: pluska.sk, hospodarskyklub.sk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →