Mnoho ľudí sa pohoršuje nad tým, že by sa reprezentácia LGBT+ komunity mala objavovať už v rozprávkach pre malé deti. Príde im totiž zvrátené, že by ich potomkovia mali vidieť, ako sa za ruky držia dve postavy – chlapci alebo dievčatá. Nemôžeme predsa od malých detí očakávať, aby vedeli, akej orientácie sú, alebo dokonca aby chápali, že ak by aj boli heterosexuálmi, nemusia nimi byť všetci. Niektorí rodičia sa oháňajú argumentom, že sa pri pozeraní takéhoto obsahu z ich detí stanú gejovia alebo lesby. Ako to však je v skutočnosti?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Detské rozprávky a sexualita

Ako je už vyššie uvedené, ľudia, ktorí nesúhlasia s LGBT+ reprezentáciou v rozprávkach, najčastejšie argumentujú, že deti sexualitu nepochopia, alebo že ich len zbytočne zmätieme niečím, čo nie je prirodzené. Deti sú jednoducho príliš malé a nevinné na to, aby sa na takéto veci pozerali. Na druhej strane, je úplne prirodzené a v poriadku, aby sa tie isté deti pozerali na rôzne iné extrémne vzťahy, ako napr. vzťah človeka a zvieraťa (Pán Včielka, 2007), len preto, lebo v tomto vzťahu boli „muž“ a žena. Všeobecne tu vládne akási zvláštna snaha, aby deti náhodou nevideli niečo iné ako heterosexuálny vzťah. Ale prečo?

Ako vzniká homofóbia?

Aj keď sa rodičia svoje deti pred akousi „LGBT+ agendou“ snažia zo všetkých síl uchrániť, deti sa s Queer komunitou skôr či neskôr stretnú. Či už to bude keď budú kráčať po ulici a uvidia pár rovnakého pohlavia, pozrú si nejaký nevinný seriál pre tínedžerov, kde sa už reprezentácia stáva menším tabu, alebo si dokonca sami začnú uvedomovať, že nie sú heterosexuálmi. Žiadni rodičia nedokážu na 100% zabrániť styku ich detí s komunitou. Problémom zostáva to, ako budú deti na túto inakosť v sebe alebo iných odpovedať. Je prirodzené reagovať na nové veci strachom, ktorý sa až príliš jednoducho vie pretaviť do nenávisti, najmä keď na vás z rôznych strán všetci kričia, že táto nová vec je zlá. Áno, takto spolu s väčšinou ostatných predsudkov vzniká aj homofóbia.

Homofóbie sa už zbavuje ťažšie. Zlej reprezentácie je totiž stále oveľa viac ako tej dobrej a ťažko sa bez dostatočného množstva osobných skúseností verí tomu, že LGBT+ komunita nie je taká zvrátená, ako o nej všetci tvrdia. To je veľmi pravdepodobne aj dôvod, prečo je medzi členmi Queer komunity oveľa väčšia miera depresie, úzkostných porúch, sebanenávisti a problémy so psychickým zdravím celkovo.

Je teda reprezentácia v rozprávkach vhodná… alebo dokonca až potrebná?

Asi každý z nás si prešiel obdobím internalizovanej homofóbie, dokonca by sa to dalo považovať za súčasť našej kultúry. Práve preto by možno bolo dobré začať od začiatku a prestať LGBT+ tajiť pred deťmi. Nikdy nevieme, ktoré z našich detí je členom komunity a úprimne, ani ostatným z nich nezaškodí vidieť inakosť. Z tolerantných detí predsa vyrastajú tolerantní dospelí.

A napokon, obavy, že by LGBT+ reprezentácia v rozprávkach „pokazila“ deti je do veľkej miery neopodstatnená – každý Queer človek predsa vyrástol pozerajúc sa na nikdy nekončiace množstvo heterosexuálnych párov. Nie je možné naučiť deti ako byť gejom alebo lesbou, ale je možné vysvetliť im, že byť Queer je v poriadku.

Pár odporúčaní na záver

Napriek tomu, že je reprezentácia v rozprávkach doteraz veľkým tabu, pár svetlých výnimiek predsa existuje. Medzi ne patrí napríklad Adventure time (2010-2018), kde sa v posledných sériách objavil pár dvoch dievčat – princeznej Bubblegum a upírky Marceline.

Ďalším skvelým odporúčaním je She-ra and the Princesses of Power (2018-2020), kde boli LGBT+ postavy zapracované naozaj nenútene a nikto z ich orientácie nerobil veľkú vedu.

The Dragon Prince (2018-súčasnosť) je ďalším výborným seriálom pre deti, kde nie je strhnutá pozornosť na to, že namiesto kráľa a kráľovnej vládnu dve kráľovné.

Už známejším príkladom je In a Heartbeat, 4-minútový film z roku 2017, ktorý však vyhral niekoľko ocenení ako napríklad HollyShorts Film Festival alebo Student Academy Awards (dokonca až v dvoch kategóriách). Aj takéto filmy a seriály očividne dokážu nájsť svoje publikum.

Všetky seriály a filmy však odporúčam nielen deťom, ale aj detským dospelým – sú naozaj výborné.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →