Filmový festival inakosti sa uskutoční tento rok už po 14. raz. Prehliadka filmov o LGBTI ľuďoch bude v Bratislave a v Košiciach od 14. do 19. 10., následne sú v programe online premietania od 20. do 25. 10.  Vstup do kinosál v bratislavskom Kine Lumière a v košickom Úsmeve bude len pre obmedzený počet divákov a diváčok podľa platných protiepidemických opatrení. Organizátori pre zníženie rizika presunuli aj sprievodné podujatia do online podoby.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 sme sa rozhodovali medzi viacerými možnosťami, nakoniec uskutočníme variant, ktorý rozdeľuje festival do online priestoru a zároveň v obmedzenom – bezpečnom režime zostáva aj na pôde kín. Stále si myslíme, že domovom kinematografie sú predovšetkým kiná a pokiaľ je možné zabezpečiť ich bezpečnú návštevu, aj keď pre limitovaný počet divákov, nie je dôvod, aby sme kiná z tohoročného festivalu úplne vynechali,“ vysvetlila riaditeľka FFi Zita Hosszúová.

Záštitu nad podujatím prevzala ministerka kultúry Natália Milanová. „Vážim si snahu organizačného štábu prinášať príbehy o LGBTI pároch a rodinách prostredníctvom filmovej tvorby aj divákom na Slovensku. Rovnako oceňujem, že platforma Inakosť prispieva k verejnej diskusii a organizuje sprievodné aktivity, v rámci ktorých zviditeľňuje LGBTI komunitu. Bude mi preto potešením prevziať záštitu nad 14. ročníkom Filmového festivalu inakosti,” uviedla ministerka. 

Filmový festival inakosti sa snaží o zmenu postoja spoločnosti k dúhovej komunite, rovnako sa pokúša pomôcť samotným LGBTI ľuďom k sebaprijatiu. Cieľom podujatia je dodať im pomocou filmových príbehov odvahu, aby si vybrali život v pravde a slobode namiesto pretvárky a strachu. Organizačný tím verí, že práve otvorenosť a úprimnosť každého a každej z nás je zdrojom celospoločenskej zmeny. 

Program festivalu je tradične rozdelený do 4 sekcií. Queer film dnes je prehliadkou filmových noviniek s LGBTI tematikou. Napriek tomu, že tento rok je poznačený rušením festivalov v ich tradičných podobách, čo vnieslo veľký zmätok do celého filmového priemyslu, podarilo sa dramaturgii do programu zabezpečiť niekoľko unikátnych noviniek. „Francis Lee po úspešnej gej romanci z prostredia anglického vidieka Na konci sveta obrátil svoju pozornosť k milostnému vzťahu medzi dvoma ženami a natočil kostýmovú melodrámu Amonit. Inšpiroval sa životom paleontologičky Mary Anning a do hlavných úloh obsadil Kate Winslet a Saoirse Ronan. Uvádzanie filmu na festivaloch je sprevádzané prísnymi protipirátskymi opatreniami ajeho uvedenie na FFi krátko po uvedení na MFF Toronto je malým zázrakom,“ vyjadrila nadšenie riaditeľka podujatia. 

Na festivale v kinách bude možné vidieť i víťazov Queer Lion z Benátok 2020 a Berlinale 2020. V programe sa objavia aj nové filmy renomovaných európskych režisérov – Francois Ozon (film Leto 85) či Ferzan Ozpetek (Bohyňa šťastia). Ťahákom online projekcií by mali byť nemecké tínedžerské filmy o prvej láske a dospievaní z Berlinale – víťaz Teddy Award 2020 Budúcnosť patrí nám (r. Faraz Shariat) či Leto v Kreuzbergu (r. Leonie Krippendorff).

Snímky našich a českých tvorcov prinesie sekcia Teplé Česko-Slovensko. Do výberu sa dostal Šarlatán (r. Agnieszka Hollandová) a 8 krátkych filmov: Denník princeznej (r. Barbara Vojtašáková), Bytosť (r. Lukáš Vízner), Dotýkanie (r. Dominik György), Prečo sa cítim ako chlapec? (r. Kateřina Turečková), Pa’lande (r. David Van), Musí to byť bolestivé (r. David Semler), Dreamer (r. Michaela Prablesková) a Hľadanie spoločnej kompozície (r. Peter Podolský).

Sekcia Zlatý fond ponúkne kultové filmy queer kinematografie: Skrotená hora (r. Ang Lee), Prekliata láska (r. John Maybury) a Chlapci z partie (r. William Friedkin). 

A na tému LGBTI identity sa budú môcť pozrieť diváci a diváčky aj pohľadom Queer Ázie: hongkonský Suk Suk (r. Ray Yeung) otvára tému homosexuálnych vzťahov v neskoršom veku a stavia comingout tak trochu naruby, taiwanská romanca Meno v tvojom srdci (r. Liu Kuang-Hui) sa cez dvoch mladíkov díva na prvé roky taiwanskej demokracie, no a japonský dokument Queer Japan (r. Graham Kolbeins) predstaví LGBTI kultúru a komunity krajiny vychádzajúceho slnka.

„Po trinástich rokoch organizovania Filmového festivalu inakosti sme si uvedomili (pravdepodobne pod vplyvom skutočnosti, že deti sú súčasťou našich životov omnoho viac ako v mladosti), že FFi – ako tradičný medzinárodný filmový festival (pre LGBTI ľudí, ich rodičov, deti a priateľov) zo svojho programu úplne neopodstatnene vytesnil filmy pre najmenších a ich dúhové či nedúhové rodiny. Filmy, ktoré učia deti priateľstvu, spolupatričnosti, vzájomnej pomoci a tolerancii,“ doplnila k dramaturgii riaditeľka festivalu. V tejto minisekcii uvedú nové diely večerníčka Drobci (Vanda Raýmanová, Michal Struss) a animovaný film Ja ako tekvička, ktorému scenár napísala Céline Sciamma (Portrét ženy v plameňoch).

Viac informácií o festivale aj celý zoznam filmov možno nájsť na www.ffi.sk.


Ilustračný obrázok – Amonit (Sony Pictures)

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →