Oscary sú vo filmovom priemysle jednou z najviac sledovaných udalostí roka. Americká Akadémia filmových umení a vied každoročne vyhlasuje víťazov v kategóriách ako napríklad najlepšia herečka, najlepší herec či najlepší film. Odovzdávanie cien má už viac ako 90 ročnú tradíciu – bez výrazných zmien. Pre 96. ročník, ktorý sa bude konať v roku 2025, sa však pravidlá výrazne zmenia.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zdroj: oscars.go.org

Prečo sa pravidlá menia práve teraz?

Dôvod je jednoduchší, ako by sa mohlo zdať – PUBLIKUM. Vo svete stále rýchlejšie sa rozvíjajúcej civilizácie a rôznorodejšej populácie, musí zmeny pocítiť aj filmový priemysel. Oscary a odovzdávanie iných filmových cien sú už dlhé roky notoricky známe a kritizované pre nedostatok diverzity v nomináciach.

Vidieť sme to mohli aj tento rok, keď na cenu Akadémie nebola nominovaná žiadna režisérka či zástupca queer komunity. Pár rokov dozadu sa na Twitteri začal popularizovať hashtag #whiteoscars, prostredníctvom ktorého jeho užívatelia kritizovali fakt, že Akadémiou nebol nominovaný žiaden herec/herečka ani režisér/režisérka inej rasy než bielej. Kvôli nedostatku diverzity, ako aj zhoršeniu celkovej reputácie, záujem o predávanie filmových cien a ich sledovanosť začali klesať.

Z týchto dôvodov Akadémia, s platnosťou od roku 2025, zaviedla pre kategóriu najlepší film 4 nové štandardy. Filmy, ktoré chcú súťažiť a mať šancu vyhrať, musia spĺňať aspoň dva z nich.

Ako sa teda zmenia pravidlá?

Prvý štandard sa týka hereckého obsadenia. V hlavnej alebo dôležitej vedľajšej úlohe musí byť obsadený aspoň jeden Afroameričan, Hispánec, Aziat, Indián, osoba z Pacifickych ostrovov alebo osoba z inej rasovej či etnickej menšiny. Celkovo 30 % hereckého obsadenia musia tvoriť ženy, členovia LGBT+ komunity, etnických či rasových menším a ľudia s kognitívnym alebo fyzickým postihnutím. Týmto chce mať Akadémia istotu, že všetky skupiny spoločnosti budú zastúpené, a ľudia sa s nimi budú vedieť stotožniť.

Druhý štandard sa týka štábu a ľudí stojacich za vznikom filmu, produkcie a postprodukcie. Minimálne dvaja tvorcovia pôsobiaci vo vyššej produkčnej pozícii, napr. scenárista či režisér, musia byť buď ženy, pochádzať z etnickej menšiny, LGBT+ komunity alebo mať kognitívne či fyzické postihnutie. Týmto sa dá priestor všetkým tvorcom, aby mali rovnaké príležitosti a možnosti.

Tretíštandard sa týka stážistov a asistentov a štvrtý je zameraný na členov PR, marketingového a distribučbého štábu. Aj pre tieto kategórie platia rovnaké štandardy – zastúpené musia byť ženy, členovia LGBT+ komunity, rasovej či etnickej menšiny a ľudia kognitívne alebo telesne postihnutí.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Ilustračný obrázok: gayles.com

Text: nytimes.com, refresher.sk, bbc.com.uk, oscars.org