Jedným z fenoménov modernej doby je bezpochyby hranie počítačových hier. Niektorí tvorcovia, hráči alebo pozorovatelia vnímajú len čísla a stratégiu. Iní však vo virtuálnom svete venujú priestor reprezentácii lásky a rovnosti naprieč spektrom sexuálnych orientácií.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hry ako Assassin’s Creed, Life is Strange, Final Fantasy či The Sims sú jednými z platforiem, ktoré ponúkajú bezpečný priestor pre ľudí z LGBT+ komunity a zároveň šíria osvetu v boji proti homofóbii a intolerancii.

Samotné videohry mali pozitívnu odozvu aj vďaka očakávaniam, ktoré produkcie vopred oznámili. Čo sa ale stane, keď hodnotovo diametrálne odlišné publikum hra prekvapí a hráčovi ponúkne náhľad do sveta, kde môžu milovať všetci?  

Lesby a gejovia sa nachádzajú aj medzi legendami

Najúspešnejšia online hra na svete League of Legends (Liga legiend) oficiálne podporila boj za práva LGBT+ komunity už v roku 2017, keď štúdio Riot Games zverejnilo upútavku na jednu zo svojich postáv. Varus, hrdina, ktorého si môžu hráči v hre zvoliť, bol zo svojho väzenia oslobodený párom dvoch zamilovaných bojovníkov – mužov.

Komiks o Varusovi
Zdroj: oficiálna webová stránka League of Legends

Upútavka rozprúdila na fórach a sociálnych sieťach množstvo diskusií. Štúdio Riot Games, pod záštitou ktorého je League of Legends vyvíjaná, si však stálo za svojím rozhodnutím a o rok neskôr predstavilo novú šampiónku hry – Neeko. Roztomilá chamaleónia žena bola hlavným naratívnym tvorcom Mattom Dunnom potvrdená ako prvá queer postava v hre.

Neeko
zdroj: oficiálny youtubový kanál League of Legends

Keďže je hra League of Legends žánrovo tzv. MOBA (z ang: „multiplayer online battle arena“, t.j. online bojová aréna pre viacero hráčov), je ľahko dostupná a môžu ju hrať aj deti od 13 rokov. Štúdio Riot Games tak prostredníctvom popularity hry edukuje o nebezpečenstve homofóbie nielen dospelých, ale aj mladších hráčov.

League of Legends, ako aj množstvo iných videohier, zaradilo medzi porušovanie pravidiel hry aj diskrimináciu iných hráčov na základe ich sexuálnej orientácie.

Klasická videohra predstaví prvé gejské páry

Hra World of Warcraft od producenta a distribútora Blizzard Entertainment, celosvetovo známa hra žánru MMORPG (z ang: „massively-multiplayer online role-playing game, t.j. online hra na hrdinov pre masívne veľa hráčov), vo svojom novom rozšírení Shadowlands, ktoré vychádza práve v týchto dňoch, umožní svojim hráčom stretnúť sa s tromi kľúčovými gej postavami. 

Klasika vydaná v roku 2004 najviac prekvapila vernú hráčsku komunitu tvrdením, že postava s hlbokou históriou má vzťah s iným mužom.

Gameplay World of Warcraft, Thiernax a Qadarin misia
Zdroj: oficiálny youtubový kanál Blizzplanet

Prvotné odhalenie sexuálnej orientácie obľúbeného veliteľa špiónov hlavného mesta Aliancie prišlo zo strany čitateľov novely Shadows Rising od spisovateľky Madeleine Roux. Príbeh zo sveta Warcraftu poukazuje aj na milostný pomer majstra špióna Mathiasa Shawa a kapitána Flynna Fairwinda.

Dej novely sa odohráva tesne pred vstupom do Shadowlands, kde začína nové rozšírenie hry. Tam sa hrdinovia Warcraftu budú môcť stretnúť s Thiernaxom a Qadarinom, spriaznenými dušami, ktoré sa po smrti opäť stretli a našli pokoj.

Budúcnosť nemá s homosexualitou problém

Soldier: 76
Zdroj: oficiálna webová stránka Blizzardu

Hra Overwatch, ďalší z produktov štúdia Blizzard Entertainment, je multiplayer „strieľačka“ z roku 2016, ktorá obsahuje futuristický svet (rok 2066) s primárnym problémom – konflikt medzi ľuďmi a robotmi. Určité krajiny sveta sa snažia k robotom správať s rozumom a otvorenosťou, no iné robotov odsudzujú a chcú ich existenciu využiť výhradne pre vlastné účely. Členovia medzinárodnej bojovej skupiny Organizácie Spojených národov pod názvom Overwatch sa snažia udržať mier. Hráči sa v základnom móde nachádzajú na jednom z bojových polí a snažia sa vyhrať v súboji 6 na 6.

Overwatch uverejnil prostredníctvom komiksov príbehy postáv z hry. Zakladajúci členovia skupiny, Soldier: 76 a Tracer, sú gej a lesba. Informáciu o sexuálnej orientácii hrdinov štúdio Blizzard Entertainment nikdy neschovávalo a jej zverejnenie neodkladalo na poslednú chvíľu. Práve naopak, túto skutočnosť uviedlo už pri vzniku videohry.

Okrem oficiálnych vyjadrení, hranie sprevádzajú referencie rôzneho typu, a to od hlasových prejavov postáv až po spreje, ktorými môžu hráči počas prestrelky zdekorovať okolie. Koordinátori hry a admini však v žiadnom prípade netolerujú homofóbne správanie. Koncom roka 2018 dostala skupina hráčov v Overwatchi permanentný zákaz za neprimarené správanie a homofóbne vyjadrovanie sa.

Zdroje:
Ilustračný obrázok: As we fall, oficiálny youtubový kanál League of Legends

Text: riftherald.com, bbc.com, oce.learnwithleague.com, reddit.com, wowhead.com, blizzardwatch.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →