Speváčka, bisexuálka, feministka, aktivistka. Takto sa pred niekoľkými rokmi počas protesného pochodu žien opísala samotná Halsey. Počas príhovoru prečítala svoju báseň o tom, aké ťažké je patriť do LGBT komunity, pracovať v hudobnom priemysle a byť ženou v mužskom svete. Každý z nás má životný príbeh, ktorý stojí za vypočutie. Tento je o jednej veľmi talentovanej speváčke.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Veľa z nás pozná speváčku hitu Without Me pod menom Halsey. Jej pravé meno je však Ashley Nicolette Frangipane, pochádza z New Jersey a má talianskych, maďarských a afro-amerických predkov. Meno Halsey nie je len anagramom mena Ashley, ale zároveň aj názov stanice metra v New Yorku.

Halseyine detstvo

Halsey nemala ľahké detstvo. Jej rodina na tom nebola finančne najlepšie, ale jej rodičia sa jej a jej bratovi snažili vždy dať toho čo najviac. Už ako malú ju uchvátila hudba. Od detstva hrá na husle a čelo a od 14 rokov aj na akustickú gitaru. Potom ako zmaturovala, sa prihlásila na školu dizajnu, no kvôli finančným problémom musela zo školy odísť. Maľovaniu sa však nikdy neprestala venovať a maľuje dodnes.

zdroj: rollingstone.com

To však nebolo to najhoršie. Jej rodičia chceli aby doštudovala, no keďže Halsey nechcela ísť na žiadnu inú školu, rodičia ju, takpoviedac za trest, vyhodili z domu. Bez domova, Halsey robila všetko, čo bolo v jej silách. Spomína, ako si z posledných peňazí kúpila 6 RedBullov, aby nezaspala, pretože sa bála, že ak zaspí, môže byť sexuálne napadnutá alebo unesená. Neskôr sa nasťahovala k svojej starej mame, kde začala s písaním hudby.

Život a kariéra

Svoju hudbu začala od roku 2012 zverejňovať na YouTube a iných sociálnych sieťach, napr. Tumblr. Do povedomia verejnosti sa dostala najprv vďaka pesničke Ghost, ktorá bola veľkým hitom na internetovej stránke SoundCloud.

Neskôr, v roku 2014, podpísala zmluvu s nahrávacou spoločnosťou a vydala svoju prvú EP s názvom Room 93. O rok neskôr, v roku 2015, jej vyšiel album The Badlands, ktorý sa dostal na 2. miesto v hudobných rebríčkoch po celom svete. Nasledovali spolupráce s Justinom Bieberom a s hudobným duom The Chainsmokers.

Najväčší prelom v jej kariére nastal vydaním albumu Hopeless Fountain Kingdom, v roku 2017. Hlavnou témou celého albumu je William Shakespeare a jeho dielo Romeo a Júlia. Je to zároveň jeden z tých osobnejších albumov. Halsey si preň vytvorila alter ego pod menom Luna Aureum, ktorá je, tak ako Halsey, bisexuálka. Jedným z ďalších motívov albumu je prijatie seba samého, čo možeme počuť napríklad v pesničkách Bad At Love a Strangers, v ktorých jej alter ego Luna bojuje so svojou láskou k Solis Angelus (Lauren Jaurequi).

zdroj: hudba.zoznam.sk

Veľa kritikov obviňovalo Halsey, že svoju bisexualitu v skutočnosti len predstiera, aby predala viac albumov. Jej odpoveď na to bol tweet, v ktorom uviedla: „Takže, ak randím s chlapom som hetero, ale ak randím so ženou som lesba. Jediný spôsob, ako byť skutočný bisexuál, je randiť s dvoma ľuďmi naraz.“

zdroj: pinknews.co.uk

Tweet sa stal do pár hodín virálnym, bol prezdieľaný niekoľko tisíckrát a hastag #truebisexual sa začal používať čoraz častejšie. Sama Halsey sa k stereotypom o bisexuáloch vyjadrila: „Bisexualita je tabu: ,Nehovor to svojej mame‘, ,To by sme nemali robiť‘ alebo ,Mám pocit, že robím niečo zlé, no pritom sa mi to zdá tak správne‘. Som mladá bisexuálna žena a veľkú časť svojho života som strávila príjmaním seba samej – skúmaním toho, koho milujem a ako sa cítim, nie je to fáza; nejde o zmätok, ktorý sa zmení, alebo by sa s ním mohlo manipulovať.“

Rok 2018 začala spoluprácami s raperom G-Eazy a skupinou 30 Seconds to Mars. V lete vyšla v spolupráci s Bennym Blancom a spevákom Khalidom pesnička Eastside, ktorá nesie posolstvo nájdenia samého seba. Halsey prepožičala v animovanom seriáli svoj hlas hrdinke Wonder Woman, a tiež si stihla zahrať vo filme A Star Is Born (Zrodila sa hviezda, 2018). Na jeseň vyšiel jej najväčší hit Without me.

V roku 2018 vystúpila ako jedna z rečníkov na protestnom pochode žien – Woman’s March, kde predniesla srdcervúcu báseň o tom, ako bola zneužitá, a ako stála pri svojej kamarátke, ktorá mala bohužiaľ rovnaký osud.

zdroj: billboard.com

Rok 2019 bol pre Halsey opäť plodný na hudobné spolupráce. Hned vo februári nám ponúkla pesničku 11 minutes v spolupráci so spevákom Yungbludom a bubeníkom Trevisom Bakerom. Nasledovali spolupráce s K-pop skupinou BTS a s Lil Dickym na piesni Earth, výťažok z ktorej bol venovaný organizáciám zameraným na vzdelávanie verejnosti o klimatických zmenách a záchranu Zeme.

V januári roku 2020 jej vyšiel ďalší album – The Manic. Obsahuje hity Graveyard, Clementine či You Should Be Sad. To ale nie je všetko. Halsey sa na tomto albume rozrozprávala o svojej bisexualite, o bibolárnej poruche a v skladbe More, čo asi všetkých zarazilo najviac, aj o svojom potrate.

Na začiatku júla 2020 vytvorila Halsey spolu so spoločnosťou Magnum reklamnú kampaň zameranú na oslavu inakosti. V reklame sa Halsey a niekoľko jednotlivcov z celého sveta snažia búrať pomyselné spoločenské bariéry, inakosť oslavovať, nie zatracovať. Kampaň povdzbudzuje všetkých, aby nesúdili, žili hrdo, bez hanby, boli k sebe vždy milí a láskyplní.

zdroj: youtube.com

Inšpiratívny príbeh Halsey dokazuje, že je jedno kde začínate, s čím v živote bojujete, čo vás postihne či zasiahne. Na ceste životom musíte za svojimi snami a cieľmi vždy kráčať ďalej.

Zdroje:

Ilustračný obrázok: Autor – Aidan Cullen, dostupný z thetacomaledger.com

Text: wikipedia.com, billboard.com, youTube.com, insider.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →