Poznáte teplé štvrte v Paríži, Barcelone či neďalekej Viedni? Mnoho LGBTI ľudí zo Slovenska si pri ich návšteve povzdychlo, že by to tak mohlo vyzerať aj u nás. Nemusí to byť však len vzdialený sen, aj na Slovensku môže vzniknúť živá teplá scéna. 

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Záleží to od viacerých okolností, no kľúčovou je to, či samotní LGBTI ľudia podporujú teplé projekty, zdieľaním na sociálnych sieťach, osobnou návštevou alebo aj finančne. Aby mohli dúhové projekty rásť, vznikol minulý rok aj Fond pre podporu LGBT+komunity v Nadácii Pontis. Jeho cieľ je jasný, spájať firmy aj individuálnych darcov s queer komunitou. Zapojilo sa už viacero donorov, ktorí prispeli od stoviek po tisícky eur. Minulý rok tak mohol fond podporiť organizáciu Dúhového PRIDE Bratislava, inPoradňu, portál Dúhy.sk, projekt vzdelávania nových aktivistov KompAkt od OZ Saplinq a aj vznik letáku v rómskom jazyku o LGBTI ľuďoch. 

Veríme v rôznorodosť

Idea fondu vznikla v roku 2019, keď napriek odporúčaniam odbornej komisie dala vtedajšia ministerka kultúry stopku dotáciám pre projekty LGBTI komunity. Reakciou na to bola veľká vlna solidarity. Financovanie dúhových aktivít nakoniec podporilo množstvo ľudí aj veľké firmy. Jednou z nich bola Slovenská sporiteľňa, ktorá bola partnerom iniciatívy Za farebnú kultúru

„Rozhodnutie podporiť túto iniciatívu v banke, kde pracujem a vediem aj zamestnaneckú LGBTI skupinu, bolo veľmi rýchle a spontánne. Proste sme videli nespravodlivosť a potrebu finančne podporiť kvalitné projekty. Ľudia z LGBTI komunity sú našimi klientmi i zamestnancami. V hodnotách máme definované, že neustále meníme svet aj seba, lebo veríme v rôznorodosť. ERSTE Group je napr. dlhoročným partnerom Vienna Pride v Rakúsku,“ prezradil Richard Fekete, ktorý pôsobí v banke ako špecialista pre neziskový sektor a subjekty sociálnej ekonomiky. Slovenská sporiteľňa sa neskôr stala aj donorom Fondu pre podporu LGBT+ komunity v Nadácii Pontis.

Richard Fekete
Richard Fekete

„Fond sme sa rozhodli založiť spolu s Rišom Fekete, keď sme videli, ako sa znižuje podpora štátu pre LGBTI združenia. Povedali sme si, že to treba zmeniť a pomôcť našimi zdrojmi. Vo firme to moji spoločníci prijali veľmi dobre a hneď ma v aktivite podporili. Ako organizácia máme pocit, že je dôležité podporovať rozmanitosť života a zastávať sa slabších v spoločnosti,“ vysvetľuje Matej Ftáčnik zo spoločnosti Vacuumlabs, ktorý je tiež členom výkonného výboru fondu.

Matej Ftáčnik
Matej Ftáčnik

Ďalším členom výboru je Richard Hargaš, riaditeľ lokálnej divízie Technology v Accenture Slovensko: „Podpora diverzity a vytváranie inkluzívneho pracovného prostredia pre všetky skupiny zamestnancov je súčasťou DNA spoločnosti Accenture. Na Slovensku patríme k popredným firmám v oblasti inklúzie LGBTI kolegov,“ objasnil Richard. Ako uviedol, ich aktivity sú primárne zamerané smerom dovnútra firmy, ale vnímajú záber tejto témy a jej celospoločenský dopad. „Aj preto sme sa v situácii, keď ministerstvo kultúry zamietlo dotácie pre projekty LGBTI organizácií, rozhodli podporiť túto znevýhodnenú skupinu a suplovať tak trochu úlohu štátu.“

Richard Hargaš
Richard Hargaš

Musíme si pomáhať

Prispieť do fondu a podporiť tak vznik silnej LGBTI komunity môžete aj vy. Ak máte vlastnú firmu, stačí sa spojiť s koordinátorkou fondu, s ktorou doladíte detaily podpory.

Ak ste zamestnancom spoločnosti, ktorá je priateľská voči LGBTI komunite, oslovte zodpovedné osoby vo vašej firmy (HR, marketing, majiteľov) a povedzte im o fonde. Na výške príspevku nezáleží, každé euro sa ráta. Dôležitá je aj symbolická rovina, podporou vyšle vaša spoločnosť aj jasný odkaz verejnosti. Podpísať môžete aj Chartu diverzity – dobrovoľnú iniciatívu firiem a organizácií na podporu inklúzie a diverzity na pracoviskách.

„Firmy si mnohokrát neuvedomujú, akú majú silu pri adresovaní a riešení celospoločenských tém, vrátane podpory LGBTI. V čase, keď predstavitelia štátu neberú do úvahy potreby nezanedbateľnej časti občanov Slovenska, môžu práve firmy vyslať pozitívny signál ohľadne LGBTI témy a prispieť tak k celospoločenskej diskusii, ktorá bude postavená na faktoch,“ komentuje Richard Hargaš. „Mám pocit, že tým, že Slovensko je také malé, tak u nás dvojnásobne platí pravidlo: Ak si jediný, kto môžeš, tak musíš!“ doplnil ho Matej.

Fond pre podporu LGBT+ komunity, Nadácia Pontis. Prepojenie LGBT+ komunity a firiem, jednoduchšia komunikácia, odbornosť, veľké podujatia aj menšie formáty
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →