Alebo nám bude Marvel naďalej sľubovať hory-doly? Ako je možné, že v hlavnej línii filmov Marvel Cinematic Universe doposiaľ nemáme vyoutovaného hrdinu alebo hrdinku? Dokonca ani postavu vo vedľajšej role. A to aj napriek tomu, že marvelovské komixy sú plné kanonickej reprezentácie.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vynechané detaily

Štúdio Marvel je zo strany LGBT+ komunity dlhodobo kritizované za tzv. „straightwashing” svojich filmov. Buď spravia z queer postavy heteráka, alebo sexualitu z nášho v komixe nie až tak hetero hrdinu zmyjú úplne.

Teplo na filmovom plátne zázračne vysyčalo z Okoye, wakandskej bojovníčky, ktorá vedie Dora Milaje – tím osobných strážkyň Čierneho pantera (Black Panther; 2018). Jej komixová dvojníčka je v príbehoch série World of Wakanda vo vzťahu so ženou, vo filme má Okoye manžela.

Okoye (vpravo) a ďalšie členky Dora Milaje
Zdroj: imdb.com

Trochu miernejšia verzia „straightwashingu”, taká, pri ktorej si Marvel (dúfajme) necháva pootvorené zadné dvierka, je neadresovanie sexuality LGBT+ postavy vôbec. Vraj pre príbeh samotný nie je dôležitá. Veľmi slabá výhovorka, pretože vo filmoch o superhrdinoch zachraňujúcich svet pred skazou či zánikom, nie je rozhodujúca sexualita žiadnej z nich. A predsa, Ironman má Pepper, Captain America má Peggy, Thor má Jane, medzi Čiernou vdovou a Hulkom to tiež iskrí, Hawkeye má manželku, atď. Bol naozaj až taký problém nevystrihnúť z filmu Thor: Ragnarok (2017) už natočenú scénu, v ktorej z izby Valkyrie vychádza žena? Aj tak by to žmurkajúcej väčšine pravdepodobne ušlo.

Valkyrie vo filme Thor: Ragnarok
Zdroj: imdb.com

Príležitosť ponúknuť queer komunite reprezentáciu si štúdio Marvel nechalo újsť aj pri Lokim, Thorovom bratovi, ktorý je v komixoch bisexuál a gender-fluid, pri menšej vedľajšej postave v Thorovi: Ragnarokovi, Korgovi, alebo pri ďalšej wakandskej bojovníčke Ayo. Možno keby nám dali tieto odrobinky, nemuseli by sme zapájať fantáziu a domýšľať si teplé love stories tam, kde nie sú.

Bláznivá fan fiction a čítanie medzi riadkami

Steve Rogers ako Captain America je od prvého do posledného filmu heterosexuál. Má svoju lásku, agentku Peggy Carter, s ktorou, po dramatických okolnostiach zahŕňajúcich 70 rokov trvajúce zamrznutie v oceáne, záchranu vesmíru a cestovanie v čase, prežije krásny život. O čom je na plátne jeho osobný príbeh? O jeho priateľstve s kamarátom z detstva Buckym Barnesom. O priateľstve, ktoré pre neho znamená viac ako oddanosť avengerom, ako bezpečnosť celého sveta. O priateľstve, ktorého sa Captain America nechce vzdať za žiadnu cenu. Nepochybná láska a chémia medzi nimi navnadila queer publikum dostatočne na to, aby v tom začali vidieť niečo viac, a internet doslova zaplavili slash fiction príbehmi o ich romantickom vzťahu. Ship dostal názov „Stucky“, čo je skratka vytvorená z mien Steve a Bucky, a ako slovná hračka anglického slova „stuck”, uviaznutý, zároveň vyjadruje znechutenie LGBT+ publika s neexistujúcou reprezentáciou. Sme doslova „stucky” s takýmito náznakmi, návnadami a vlastnou fantáziou.

Fanart Stucky
Zdroj: deviantart.com

Bez svojej návnady neostáva ani ženské publikum. Na Carol Danvers ako Captain Marvel, prvej ženskej hrdinke, ktorá si v roku 2019 zaslúžila vlastný film, sa štúdio Marvel dosť vybláznilo. V prvom rade je ukážkovo queer kódovaná. Pamätáte si tú scénu, keď sa potrebuje zo svojho superhrdinského kostýmu prezliecť do civilu a jej prvá voľba, spomedzi oveľa ženskejších alternatív, padne na rifle, tričko, koženku a flanelovú košeľu obviazanú okolo pásu? A odfrčí si na ukradnutej motorke. Krásny „dyke on bike” moment.

Brie Larson ako Carol Danvers/Captain Marvel
Zdroj: imdb.com

No a v druhom rade, spôsob, akým je zobrazený jej vzťah s kamarátkou, spolupilotkou Mariou Rambeau, spĺňa všetky známky queer baitingu. Poďme si porovnať dve takmer totožné scény z filmu – zjednotenie dvoch odlúčených rodín. V scéne, v ktorej sa Carol po rokoch stretne s Mariou a jej dcérou Monikou, stoja oproti sebe dve ženy a dieťa, prekvapené, bez slov. Automatický záver: najlepšie kamošky a dieťa jednej z nich. V tej druhej, Talos, taký ten zelený skrull, sa po rokoch stretne so svojou rodinou. V zábere stoja oproti sebe muž a žena s dieťaťom, prekvapení, na chvíľu bez slov. Automatický záver: partneri a ich dieťa. Prečo by sme si v tej prvej scéne nemohli spraviť záver, že Carol a Maria boli partnerkami a spolu vychovávali dieťa? Navyše, ak v ďalších scénach filmu nič nenasvedčuje opaku. Práve naopak, v snahe spomenúť si na svoju minulosť na zemi si Carol, Maria a jej dcéra Monica prezerajú spoločné fotky, ktoré pôsobia naozaj veľmi rodinne. Neviem, sedávate so svojou najlepšou kamoškou a jej dcérkou pri stromčeku v rovnakých pyžamách?

Zjednotenie rodín vo filme Captain Marvel
Zdroj: Marvel Studios, LLC

V roku 2019, pred premiérou dlhoočakávaného filmu Avengers: Endgame, sa režisérske duo bratov Russovcov v médiách pýšilo tým, že sa im do snímky podarilo dostať prvú otvorene queer postavu v Marvel Cinematic Universe. Postavu si dokonca zahral sám Joe Russo. Jej queer identitu zapracoval do dialógu v rámci podpornej skupiny ľudí smútiacich za svojimi stratenými blízkymi, kde rozprával o svojom prvom rande po Thanosovom lusknutí prstov, o rande s mužom. Pekné, ale pri absencii viditeľnejšej reprezentácie, bezvýznamné. A pri toľkom mediálnom haló okolo toho – navyše učebnicový príklad queer catchingu.

Dúhová štvrtá fáza alebo ďalšie prázdne sľuby?

Viac ako 10 rokov rozdelených do troch fáz. Viac ako päťdesiat hodín v 23 filmoch tzv. Infinity ságy. Desiatky hrdinov a hrdiniek. A reprezentovaní sme troma vetami postavy bez mena. Najvyšší čas napraviť si renomé.

Na teplejšiu budúcnosť nám snáď svitá vo štvrtej fáze, ktorá by mala oficiálne odštartovať začiatkom mája premiérou filmu Čierna vdova (Black widow; 2021). Kevin Feige, prezident Marvel Studios, ešte v roku 2019 v relácii Good Morning America potvrdil, že v očakávanej marvelovke Eternals sa dočkáme prvého otvorene teplého hrdinu. Uviedol: „Je ženatý, má rodinu a je to len časť toho, kým je.“ Premiéra filmu je naplánovaná na november 2021 a dnes už vieme, že tým hrdinom bude Phastos, ktorého stvárni Brian Tyree Henry, a že sa na veľkom filmovom plátne dočkáme aj teplého bozku. Herec Haaz Sleiman, ktorý si v snímke zahrá jeho manžela, sám otvorene gej, v rozhovore pre televíziu Logo TV povedal: „Je to krásny, veľmi dojímavý bozk. Všetci pri natáčaní plakali. Pre mňa je veľmi dôležité ukázať aká milujúca a krásna môže byť dúhová rodina.“

Brian Tyree Henry a komixový Phastos
Zdroj: insider.com

Tessa Thompson, herečka stvárňujúca Valkyrie, počas Comic-Conu v roku 2019 o svojej postave a jej ďalšom osude v plánovanom pokračovaní Thora: Láska a hrom (Thor: Love and Thunder; plánovaný na máj 2022) povedala: „Ako nový kráľ (Asgardu) si v prvom rade musí nájsť svoju kráľovnú. To je na pláne ako prvé. Má už aj nejaké nápady. Dám vám priebežne vedieť.“ Túto informáciu následne potvrdil aj Kevin Feige.

Za lepšiu reprezentáciu v MCU sa v médiách bije aj Brie Larson (Captain Marvel), hoci z jej oficiálnych vyhlásení sa nedá úplne jednoznačne povedať, či tým myslí svoju postavu. Proti by však určite nebola, keďže sa v rámci sociálnych médií nemá problém zapojiť do Captain Marvel/Valkyrie femslash shipu.

Brie Larson „shipping“ Captain Marvel a Valkyrie
Zdroj: twitter.com

Na prvého queer superhrdinu je vlastne už teraz neskoro, tak sa nechajme prekvapiť, čo nám Marvel nasledujúce roky ponúkne. Myslím, že prázdnymi sľubmi si našu priazeň už veľmi dlho neudrží.

Zdroje:

Ilustračný obrázok: autor Jackson Caspersz; dostupný z facebook.com

Text: youtubové kanály: Council of Geeks, Rowan Ellis, Jessica Kellgren-Fozard, James Somerton a The Take, wikipedia.org, imdb.com, csfd.cz, syfy.com, medium.com, advocate.com, ew.com, insider.com, collider.com vanityfair.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →