„Páni, naštartujte svoje motory, a nech vyhrá tá najlepšia žena.“

Táto ikonická fráza zaznela v každej epizóde dvanástich sezón šou RuPaul’s Drag Race, vrátane jej rôznych spin-off a medzinárodných verzií. Momentálne máme v plnom prúde už jej trinástu sériu (a druhú sériu britskej verzie) a možno ste si všimli, že frázička prešla menšou kozmetickou úpravou. Akou a prečo, sa dočítate v tomto článku.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Počnúc týmto rokom, Mama Ru štartuje výzvy a otvára mólo rodovo inkluzívnejšou frázou:

„Pretekári, naštartujte svoje motory, a nech vyhrá tá najlepšia drag queen.“

RuPaul a jej konické gesto sprevádzajúce ikonickú frázu
Zdroj: Netflix

Totiž, nie každá drag queen sa out of drag identifikuje ako (cis- či transrodový) muž a nie každá drag persona je vyslovene žena.

Najvyšší čas na zmenu

Drag si v posledných desiatich rokoch, rovnako ako LGBT+ komunita sama, prešiel dôležitou transformáciou. Drag už viac nie je len jednoduché prezliekanie sa mužov do ženských šiat. Venujú sa mu aj tzv. bio queens (cisrodové ženy) a pomaly sa rozširuje aj kultúra drag kings (ženy prezliekajúce sa za mužov). 

Koniec koncov, drag scéna je miesto, kde možno slobodne preskúmať svoju rodovú identitu a jej vyjadrenie. Veľa mladých queens sa už dnes identifikuje ako gender fluid alebo non-binary a nie je zriedkavé, že si queen alebo king svoju transrodovosť uvedomí vďaka otvorenosti a akceptácii drag prostredia.

Mama Ru nestíha s dobou

Aj napriek tomu, že drag kultúra je mimo televíznej obrazovky veľmi inkluzívna, RuPaul ostával pri výbere kráľovien do svojej show dlho konzervatívny. Ešte začiatkom roku 2018 v rozhovore pre magazín The Guardian pri otázke, či uvidíme v budúcich sezónach v súťaži aj bio queens, odpovedal: „Drag stráca isté nebezpečenstvo a iróniu, keď ho nerobia muži, pretože vo svojej podstate je drag vyjadrením postoja k spoločnosti – je to veľké j*** ťa dominantne mužskej kultúre. Preto, keď to robia muži, je to skutočný punk-rock, vtedy je to skutočné odmietnutie maskulinity.“ 

Prvá otvorene transrodová queen, Peppermint, bola prizvaná až do deviatej sezóny (r. 2017). RuPaul sa na jej adresu vyjadril: „Peppermint si dala spraviť prsné implantáty až po tom, čo opustila súťaž; identifikovala sa ako žena, no ešte si neprešla tranzíciou.“ Na otázku, či by akceptoval súťažiace, ktoré ňou už prešli, odpovedal: „Pravdepodobne nie. Môžeš sa ako žena identifikovať a byť v procese tranzície, no akonáhle začneš meniť svoje telo, mení sa tým pádom celý koncept toho, čo robíme.”

Akoby toto problematické stanovisko nestačilo, Ru prilial olej do ohňa tweetom: „Môžete brať lieky na zvýšenie výkonnosti a stále byť atlétom, len nie na Olympiáde.“, v ktorom transrodové queens nemiestne prirovnal k dopujúcim športovcom.

Zdroj: pinknews.co.uk

Zo strany fanúšikov a členov LGBT+ a drag komunity sa na toto jeho vyjadrenie vzniesla obrovská vlna kritiky. RuPaul sa v ďalšom tweete ospravedlnil: „Rozumiem a ľutujem bolesť, ktorú som spôsobil. Ľudia z trans komunity sú hrdinami nášho spoločného LGBTQ hnutia. Ste mojimi učiteľmi.“

Prvé kroky k zmene

Neostalo len pri prázdnych slovách a do štvrtej sezóny RuPaul’s Drag Race All Stars (2018 – 2019) bola pozvaná Gia Gunn – transrodová drag queen, ktorá od svojho účinkovania v šiestej sérii Drag Race podstúpila tranzíciu. RuPaul, pre účely tejto sezóny All Stars, dokonca pozmenil tú ikonickú frázu na:

„Dámy a páni, naštartujte svoje motory, a nech vyhrá tá najlepšia All Star.“

Koncom minulého roku, výkonní producenti RuPaul’s Drag Race, Fenton Bailey a Randy Barbato, naznačili, že budúce iterácie súťaže by mohli obsahovať viac transrodových interpretov a po prvýkrát možno aj drag kings. Fenton Bailey uviedol: „Našou nemeniacou sa mantrou je charizma, jedinečnosť, odvaha a talent, a to nevylučuje nikoho. Teda, zatiaľ nemôžeme odhaliť budúcich súťažiacich, na to si musíte počkať.“

A dočkali sme sa. V práve prebiehajúcej trinástej sezóne RuPaul’s Drag Race súťaží prvý otvorene transrodový muž, Gottmik, a dovolím si tvrdiť, že je jednou z top favoritiek na titul „next drag superstar“. V britskej verzii súťaže sa dve kráľovné, Ginny Lemon a Bimini Bon Boulash, identifikujú ako non-binary. A aj v týchto dňoch sa rozbiehajúcej austrálskej verzii súťaže, RuPaul’s Drag Race Down Under, bude súťažiť non-binary drag queen – Etecetera Etcetera.

Gottmik
Zdroj: rupaulsdragrace.fandom.com

Čo poviete na tieto zmeny? Aký máte názor na transrodové či bio drag queens a ich prípadné účinkovanie v súťaži?

Zdroje: 

Ilustračný obrázok: vh1.com

Text: digitalspy.com, pinknews.co.uk, theguardian.com, them.us

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →