Hovorí sa, že smiech je najlepší liek. Na všetko. Nájsť si naň dôvody v momentálnej situácii však začína byť čím ďalej, tým ťažšie. Koniec lockdownu v nedohľadne a prvé jarné večery pravdepodobne strávime na gauči s ovládačom v ruke. Čo tak pre zmenu vymeniť film či obľúbený seriál za hodinku queer humoru?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Standupová scéna už dávno nie je výlučne mužskou doménou a svoje miesto na nej si vybojovali aj ženy, medzi nimi aj queer ženy. Na vtipy pretavili svoje skúsenosti s coming outom, často v konzervatívnych rodinách, zážitky zo života v prevažne mužskom svete a biznise, no aj chvíle, keď sa s nimi život nemaznal. Svoj čas na pódiu využívajú na zdieľanie queer skúsenosti a zviditeľnenie komunity. 

Poďme sa teda pozrieť na 5 najznámejších z nich.

Hannah Gadsby

Hannah Gadsby je tasmánska stand-up komička, ktorej humor prekročil hranice Austrálie v roku 2018 vďaka jej prvému netflixovému špeciálu Hannah Gadsby: Nanette (2018).

Nanette je surovou spoveďou o jej skúsenostiach ako rodovo nekonformne vyzerajúcej lesby vyrastajúcej v konzervatívnom austrálskom štáte, je vtipnou mini lekciou dejín umenia (Hannah má bakalársky titul z dejín umenia a kurátorstva) a zároveň je plný štipľavých monológov trefne útočiacich na patriarchát a toxickú maskulinitu. V roku 2019 jej tento špeciál vyslúžil cenu Emmy za najlepší scenár v kategórii varieté.

Obecenstvo nesklamala ani vo svojom druhom netflixovom špeciáli Hannah Gadsby: Douglas (2020), v ktorom ďalej rozvíja témy ako mizogýnia, život queer lady v mužskom svete a život na autistickom spektre, často skrz jej milované umenie.

Kde pozerať: oba špeciály nájdete na Neftlixe, tu nájdete jej Ted Talk a tu zas jej mini komediálnu sériu o ženách v období renesancie.

Cameron Esposito

Cameron Esposito vyrastala na predmestí Chicaga v silne nábožensky založenej rodine. V mladosti chcela byť dokonca farárkou. Do povedomia verejnosti sa dostala v roku 2013 krátkym komediálnym setom v televíznej show The Late, Late Show with Craig Ferguson.

V roku 2018 vydala svoj hodinový špeciál s názvom Rape Jokes, v preklade Vtipy o znásilnení, v ktorom s trpkým humorom hovorí o svojej skúsenosti so sexuálnym útokom. Špeciál je voľne dostupný na jej webovej stránke, môžete však dobrovoľne finančne prispieť organizácii zameranej na prevenciu sexuálneho násilia.

Približne takto pred rokom jej vyšiel knižný memoár Save Yourself (2020), v ktorom štýlom jej vlastným opisuje svoj coming out a cestu k stand upu.

Kde pozerať: špeciál Rape Jokes nájdete tu.
Kde počúvať: stand-up špeciály Back to back (2017; with Rhea Butcher), Marriage Material (2016), Same Sex Symbol (2014) a Grab Them Aghast (2010) sú vo forme audionahrávok dostupné na Spotify, rovnako ako jej podcast Queery, v ktorom spovedá zaujímavých queer ľudí z rôznych oblastí života.

Mae Martin

Stand-up komička Mae Martin pochádza z Kanady, no dlhodobo žije v Británii. Identifikuje sa ako genderfluid a používa aj zámena ona/jej, aj oni/ich. Vo svojich stand upoch rozpráva o skúsenostiach s objavovaním vlastnej identity, o skúsenostiach s extrémne liberálnymi rodičmi, o randení, no aj o prekonanej drogovej závislosti.

Jej polhodinový stand-up špeciál nájdete na Netflixe v rámci kolekcie COMEDIANS of the world. Okrem neho si na Netflixe môžete pozrieť aj mini seriál čiastočne sa opierajúci o jej život Feel Good (2020), ktorý sama napísala a v ktorom si aj zahrala.

Mae napísala aj knihu Can Everyone Please Calm Down?: A Guide to 21st Century Sexuality(2019) – ľahké a vtipné čítanie o sexualite človeka, v podstate je to knižná forma jej stand-upov.

Kde pozerať: v kolekcii COMEDIANS of the world (kolekcia 3) na Netflixe, kde nájdete aj seriál Feel Good (2020) a hodinový špeciál Mae Martin: Us (2017) za malý poplatok tu.

Fortune Feimster

Fortune Feimster je americká komička a scenáristka rôznych televíznych šou, ktorú sme mali možnosť vidieť hosťovať v niekoľkých epizódach RuPaul’s Drag Race a minulého roku aj v seriáli The L Word: Generation Q. 

Na Netflixe má svoj špeciál Fortune Feimster: Sweet and Salty (2020), v ktorom spomína na svoje detstvo – na časy v skautskom spolku a v plaveckom tíme, na svoju rodinu a ich mierne komplikovaný vzťah k sieti reštaurácii Hooters, kde obsluhujú sporo odeté slečny, a prezradí aj to, ako si uvedomila, že je lesba, a ako prebiehal jej coming out.

Kde pozerať: špeciál Fortune Feimster: Sweet and Salty (2020) a kratší set v rámci kolekcie The Standups (séria 1) nájdete na Netflixe.
Kde počúvať: Spotify – Fortune hosťuje podcast Sicerely Fortune, kde na rôzne témy diskutuje s kolegami komikmi, svojou manželkou alebo napríklad aj so svojou mamou.

Tig Notaro

Tig Notaro je americká stand-up komička známa svojím suchým humorom a jeho ešte suchším podaním. Aj ona čerpá predovšetkým zo svojich životných skúseností. Krátko po prekonaní zriedkavého ochorenia čriev, jej v roku 2012 diagnostikovali obojstrannú rakovinu prsníkov. Aj tú sa jej našťastie podarilo poraziť a z tejto neľahkej životnej situácie takpovediac vyťažiť materiál pre svoj stand-up.

Priestor na jej prvý hodinový špeciál s názvom Tig Notaro: Boyish Girl Interrupted (2015) jej ponúkla platforma HBO. Reflektuje v ňom vyššie spomenuté strastiplné časy vo svojom živote, no aj na príjemnejšie chvíle, napr. ako svoju snúbenicu predstavovala svojej konzervatívnej rodine.

Jej druhý špeciál Tig Notaro: Happy to be here o živote v manželstve, o rodičovstve a napr. aj o pozvaní na párty k Ellen Degeneres vyšiel v roku 2018, tentokrát na Netflixe.

Za zmienku stojí ešte dokument Tig (2015), ktorý okrem jej standupového comebacku zaznamenáva aj začiatky vzťahu s jej (teraz už) manželkou Stephanie Allynne a jej snahu otehotnieť.

Kde pozerať: špeciál Tig Notaro: Boyish Girl Interrupted (2015) nájdete na HBO a špeciál Tig Notaro: Happy to be here a dokument Tig (2015) na Netflixe,
Kde počúvať: stand up špeciály Good One (2011) a Live (2013) sú vo forme audionahrávok dostupné na Spotify, rovnako ako jej podcast Don’t Ask Tig (Nepýtajte sa Tig), kde sa spolu hosťami snaží odpovedať na tie najzvláštnejšie otázky poslucháčov.

Zdroje:

Ilustračný obrázok: autor – Tim Mossholder; dostupný z unsplash.com

Text: insider.com, wikipedia.org, imdb.com a videá: youtube.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →