Väčšina transrodových ľudí vo svojom živote zápasí s depresiou, úzkostnou poruchou či inými psychickými problémami. Až okolo 41% z nich sa pokúsilo o samovraždu. Prečo o tom píšem? Pretože Leelah Alcorn, 17-ročné transrodové dievča z Ohia, sa nás všetkých na túto skutočnosť snažila upozorniť, no iba málokto ju vypočul.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Zmeňte našu spoločnosť. Prosím.“

„Život, ktorý by som prežila, sa neoplatí žiť, pretože som trans,“ napísala Leelah v liste na rozlúčku, ktorý uverejnila na svojom Tumblr účte. Práve tento list pritiahol pozornosť celého sveta. Leelah v ňom otvorene hovorí o diskriminácii transrodových ľudí, o konverznej terapii a o netolerancii svojich rodičov. Taktiež hovorí, že chce, aby jej smrť niečo znamenala, a prosí čitateľov, aby si uvedomili, ako veľmi zvrátená je naša spoločnosť, a zmenili ju. Chce zabrániť tomu, aby si ľudia museli prejsť tým, čím si prešla ona sama. Hovorí, že odpočívať naozaj v pokoji bude jedine vtedy, keď už so žiadnym transrodovým človekom nebude zaobchádzané tak, ako bolo s ňou.

Netolerancia rodičov a podpora celého sveta

Ani po Leelahinej tragickej smrti sa jej rodičia s jej transrodovosťou nezmierili. Jej matka, Carla Wood Alcorn, na svojom Facebooku uverejnila status oznamujúci, že jej milovaný syn sa vrátil domov – do neba. Prosila svojich blízkych, aby sa za celú rodinu modlili, a ďakovala im za súcitné správy.

https://www.wcpo.com/news/local-news/warren-county/leelah-alcorn-suicide-note-sparks-transgender-discussion
Facebooková správa Leelahinej matky
Zdroj: wcpo.com

Rodičia sa zo smrti svojej dcéry nikdy neobviňovali, aj napriek tomu, že to tak spravila ona sama vo svojom liste. Jej matka povedala, že hoci takéto správanie z náboženských dôvodov nepodporuje, svojho syna bude milovať, nech sa deje čokoľvek. Jej láska však nedokázala nevymazať fakt, že Leelah posielala na konverzné terapie, a tým jej ešte viac sťažila podmienky na život.

Nie všetci však reagovali rovnako ako jej rodičia. Americký aktivista Dan Savage na svojom Twitteri uverejnil post hovoriaci, že rodičia Leelah by mali byť stíhaní za úlohu, ktorú zohrali v príbehu samovraždu svojej dcéry, a taktiež navrhoval, aby boli podniknuté právne kroky proti terapeutom, s ktorými Leelah spolupracovala.

Nezabúdame

Najväčším dôsledkom Leelahinej smrti bola iniciatíva volajúca po tzv. Leelahinom zákone, t.j. po zákone, ktorý zakazuje konverznú terapiu pre transrodových ľudí. Za touto iniciatívou stál Transgender Human Rights Institute – vytvoril petíciu, ktorej cieľom bolo zvýšiť povedomie o dopade konverznej terapie na ľudskú psychiku. Už mesiac po jej uverejnení sa nazbieralo viac ako 330 tisíc podpisov. Ako odpoveď na túto iniciatívu sa v apríli roku 2015 vtedajší prezident USA Barack Obama začal dožadovať zákazu konverznej terapie pre mladistvých. Bohužiaľ, táto forma „terapie“ dodnes nie je zakázaná na celom území USA.

Keď bola konverzná terapia v decembri roku 2015 zakázaná v meste Cincinnati, Chris Seelbach, člen koncilu, ktorý mal na tomto rozhodnutí najväčší podiel, povedal, že iba plní Leelahino želanie: „Žiadala nás, aby jej smrť niečo znamenala, a my sme urobili práve to.“

Zdroje:

Ilustračný obrázok: time.com

Text: wikipedia.org, time.com, theguardian.com, abcnews.go.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →