Star Wars je bez debaty jedna z najväčších multimediálnych franšíz. Príbehy o vojnách odohrávajúcich sa kedysi dávno vo veľmi, veľmi vzdialenej galaxii nás sprevádzajú už od roku 1977. Nájdeme v tejto fiktívnej galaxii, ktorú strážia rytieri ovládajúci mystický element zvaný „sila“, a kde ľudia, droidi a tie najčudesnejšie formy života spolu svorne nažívajú, aj nejakú queer reprezentáciu?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ešte predtým, než sa spolu pustíme do jej hľadania, objasním, že v tzv. rozšírenom Star Wars svete, t.j. v televíznych seriáloch, počítačových hrách, knihách či komixoch, bádať nebudem. Až do týchto končín ma moja „nerd” sila nesprevádza. Udalosti z neho už aj tak nie sú pre filmovú dejovú líniu rozhodujúce. Štúdio Disney, ktoré vlastní všetky práva k značke Star Wars, sa v roku 2014 rozhodlo urobiť cez rozšírený svet škrt a ním plánovanú sequel trilógiu začať, takpovediac, na zelenej lúke.

Za „kanonické“, a teda pre dej relevantné, sa považujú len filmy z pôvodnej trilógie, filmy z prequel trilógie a animovaný seriál Star Wars: Vojny klonov (Star Wars: The Clone Wars; 2008 – 2020).

So silou sa prebudili aj queer fanúšikovia

Prvého dielu novej trilógie sme sa dočkali koncom roka 2015. Epizóda VII s názvom Star Wars: Sila sa prebúdza (Star Wars: The Force Awakens; 2015), dejovo sa rozvíjajúca okolo mladej ženy objavujúcej v sebe silu, okolo hrdinu tmavej pleti a hrdinu hispánskeho pôvodu, bola dovtedy asi najprogresívnejšou epizódou, čo sa diverzity týka. 

Krátko po jej vydaní režisér J. J. Abrams na otázku, či vidí v galaxii budúcnosť aj pre teplé postavy, odpovedal: „Samozrejme. Keď hovorím o inkluzívnosti, nevynechávam ani teplé postavy!“ Dodal: „Ten nekonečný potenciál, čo svet Star Wars ponúka, ma na tom baví najviac. Povedať, že v tomto svete nie je homosexuál, by bolo šialene úzkoprsé a proti intuícii.“

Queer fanúšikovia neskrývali nadšenie a hneď si vedeli predstaviť, koho by v nasledujúcom diele ságy mohli tvorcovia vyoutovať. Oku teplého diváka totiž na plátne neušla chémia medzi bývalým stormtrooperom Finnom a pilotom Odporu Poeom Dameronom.

Finn a Poe vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza
Zdroj: themarysue.com

Deň pred premiérou filmu sa herec Oscar Isaac (stvárňujúci Poa Damerona) v talkshow Ellen DeGeneres vyjadril, že svoje scény hral s jemným romantickým subtextom, a keďže čas na plátne zdieľal jedine s Leiou a Finnon, nebolo ťažké domyslieť si, koho mal na mysli. Všetky Isaacove vyjadrenia na adresu potenciálne romantického vzťahu medzi Poeom a Finnon boli plné entuziazmu.

John Boyega (stvárňujúci Finna) rovnaké nadšenie nezdieľal a vo svojich vyjadreniach bol omnoho opatrnejší. Pre on-line magazín ShortList sa k FinnPoe shipu vyjadril: „Naozaj nie je reálny. Oscar by si to síce prial, ale je to len v jeho hlave. Je to bratská láska, jednoznačne bromance.“

Poslední Jediovia a vymýšľači výhovoriek

Druhý diel novej trilógie, epizódu VIII s názvom Star Wars: Poslední Jediovia (Star Wars: The Last Jedi; 2017), napísal a režíroval Rian Johnson, ktorý odvážne prehlásenia J. J. Abramsa o LGBT+ reprezentácii, bohužiaľ, úplne odignoroval. 

Leia Organa, droid BB-8, Poe Dameron, Finn a Rose Tico z filmu Star Wars: Poslední Jediovia
Zdroj: imdb.com

Rozmanitosť hereckého obsadenia sa mu podarilo ďalej prehĺbiť – k hlavným postavám sa pridala Kelly Marie Tran ako Rose Tico, prvá ženská postava ázijského pôvodu, a Laura Dern v úlohe viceadmirálky Amilyn Holdo, silnej ženskej líderky Odporu. Queer komunita však ostala sklamaná. Hlavne jeho chabými výhovorkami. Otázku sexuality vraj nebolo kde rozvinúť, keďže príbehu chýba ústredná love story.

„Tá [love story] proste nebola jeho súčasťou,“ povedal Johnson, „v týchto filmoch nie je nič, čo by mohlo byť ekvivalentom vzťahu medzi Hanom a Leiou z filmu Impérium vracia úder. Počas posúvania príbehu vpred, tam nebolo nič, čo by sa rozumne uberalo týmto smerom.“ Na svoju obhajobu dodal: „Sexualita vo všeobecnosti nie je v popredí žiadneho z týchto filmov.“

Naozaj sme v sequel trilógii nemali ekvivalent love story medzi Hanom a Leiou?Alebo ho „tí hore“ nechceli vidieť?

Han a Leia vo filme Star Wars: Impérium vracia úder a Finn a Poe vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza Zdroj: imdb.com

Príležitosť na nenásilnú queer reprezentáciu si Rian Johnson nechal ujsť pri viceadmirálke Amilyn Holdo. Z krátkeho dialógu medzi ňou a Leiou v románe Star Wars: Leia, Princess of Alderaan (2017), ktorý, keďže bol vydaný ako súčasť publikácii premosťujúcich filmové epizódy, je kanonickým sprievodným materiálom, sa dozvedáme, že Holdo považuje Leinu orientáciu len na „humanoidných mužov“ za limitujúcu. Holdo a Leia majú spolu na plátne dostatok času; stačilo len „crtl+c; ctrl+v“ dialógu z knihy do scenára. Tu neobstojí ani výhovorka o nedostatku love story.

Amilyn Holdo vo filme Star Wars: Poslední Jediovia
Zdroj: imdb.com

Pansexuálny Lando

Čakanie na vyvrcholenie sequel trilógie sme si mohli skrátiť filmom stojacim mimo trilógiu – Solo: A Star Wars Story (2018). Jeho dej sa odohráva 10 rokov pred pôvodnou Star Wars trilógiou a rozpráva dobrodružstvá mladého Hana Sola a Chewbaccu. Vo filme sa stretávame s mladým Landom Calrissianom, ktorého poznáme z prvej trilógie ako Hanovho kamaráta s pochybnou minulosťou, a ktorý v traileri, zdá sa, s Hanom flirtuje. 

Tesne pred premiérou filmu scenárista Jonathan Kasdan potvrdil magazínu HuffPost, že Lando Calrissian, ktorého si zahral Donald Glover, je pansexuál. Na plátne vidíme Landa ako charizmatického, večne flirtujúceho, mierne zženštilého muža s okázalým šatníkom plným farebných plášteniek. Napísané inými slovami – ukážkovo queer kódovaného muža. 

Lando Calrissian vo filme Solo: A Star Wars Story
Zdroj: imdb.com

Jeho pansexualita však ostala len v rozhovoroch, kde ju Donald Glover zbytočne presexualizoval vyjadreniami typu „Je vôbec možné nebyť vo vesmíre pansexuál? Je tam toho toľko, s čím môžete mať sex.“ alebo, že Lando „vyštartuje po čomkoľvek“

Vzostup Skywalkera a „nová nádej“ na reprezentáciu

Pre veľké finále Skywalker ságy sa do scenáristického a režisérskeho kresla vrátil J. J. Abrams a spolu ním aj nová nádej na queer reprezentáciu, o ktorej tak otvorene hovoril už v roku 2016. Pred vydaním epizódy IX – Star Wars: Vzostup Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker; 2019) sľuboval komunite prvú priamu reprezentáciu.

„Čo sa LGBT+ komunity týka, považoval som za veľmi dôležité, aby sa ľudia, ktorí si film prídu pozrieť, v ňom cítili reprezentovaní,“ povedal pre magazín Variety. V rozhovore zároveň vyvrátil nádeje romantického vzťahu Finna a Poea: „Ich vzťah je pre mňa oveľa hlbší ako romantický. Je medzi nimi hlboké puto, nie len kvôli tej skúške ohňom, pri ktorej sa prvýkrát stretli, ale aj kvôli ich ochote byť si navzájom tak blízki, prejaviť jeden pred druhým strach a neistotu, no aj napriek tomu byť odvážni a trúfalí.“

Oscar Isaac sa v médiách netajil sklamaním. V rozhovore pre online magazín IGN povedal: „Mohlo tu dôjsť k veľmi zaujímavému pokrokovému, vlastne ani nie pokrokovému, skôr súčasnému, zmýšľaniu o príbehu lásky. Je to niečo, čo doposiaľ nebolo na plátne veľmi preskúmané. Dynamika medzi dvoma mužmi, ktorí sa do seba vo vojne zaľúbili. Snažil som sa pritlačiť to trošku týmto smerom, no Disney ma prevalcovalo, na to vraj ešte nie sme pripravení.“ 

Na čo sme podľa Disney boli pripravení? Na ďalší „žmurkni a ujde ti to“ moment. V závere filmu sme pri oslavách víťazstva Odporu dostali dvojsekundový záber na lesbický bozk dvoch jeho členiek. Scéna tak krátka a pre samotný film nepodstatná, že v konzervatívnejších krajinách bola z filmu úplne vystrihnutá.

Takto vyvrcholili 4 roky sľubovania LGBT+ reprezentácie: teplý bozk vo filme Star Wars: Vzostup Skywalkera
Zdroj: independent.co.uk

Budúcnosť galaxie

Podľa oficiálneho vyhlásenia Lucasfilm je budúcnosť galaxie na filmovom plátne celkom pestrá. Do režisérskeho kresla pre najbližší film, Star Wars: Rogue Squadron (2023), by si mala prvýkrát zasadnúť žena – Patty Jenkins, ktorá má na svojom režisérskom konte obe časti Wonder Woman. V súvislosti s ďalšími projektmi sa skloňujú aj marvelovské mená ako Kevin Feige či Taika Waititi. Tešiť sa vraj máme na nových hrdinov, nové príbehy a nové nepreskúmané časti galaxie. Tak si počkajme, či v nich Lucasfilm splní svoje už dávno vyslovené sľuby o queer reprezentácii.

Zdroje: 

Ilustračný obrázok: teepublic.com

Text: io9.gizmodo.com, medium.com, thedailybeast.com, nerdist.com, radiotimes.com, cinemablend.com, shortlist.com, variety.com, wikipedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →