Žena mnohých mien. Princezná Diana z ostrova Themyscira. Diana Prince vo „svete mužov“. A pre komiksových fanúšikov jednoducho Wonder Woman. Superhrdinka, ktorá je vďaka svojej odvahe vzorom mladých dievčat, a ktorá svojim šarmom učarovala nejednému mužovi … či žene.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Koncom minulého roka sme sa konečne dočkali filmu Wonder Woman 1984 (2020), dlhoočakávaného pokračovania jej sólovky, a len pred pár dňami vyšiel na platforme HBO GO film Liga spravodlivosti Zacka Snydera (Zack Snyder’s Justice League; 2021). Vďaka nim sa v LGBT+ komunite znovu diskutuje aj o jej sexualite.

Bola Wonder Woman vytvorená ako bisexuálna superhrdinka?

Vymodelovaná z hliny svojou matkou, kráľovnou Hippolytou, a prebudená k životu bohom Zeusom. Wonder Woman je amazonka z utopistického ostrova Themyscira, kde spolu v mieri žijú len ženy. Hoci jej sexualita nebola autormi dlho vyslovene adresovaná, mnoho fanúšikov ju kvôli queer subtextu ostrova Themyscira považovalo za bisexuálku už od začiatku.

Zdroj: diversetechgeek.com

V niekoľkých číslach komiksu bolo potvrdené, že Themyscira, aj napriek čisto ženskému osídleniu, pozná manželstvo. A hoci to bisexualitu Wonder Woman nedokazuje priamo, indikuje to, že romantické city k ženám sú na jej rodnom ostrove normálne.

Priame potvrdenie prišlo až v roku 2016. Greg Rucka, vtedajší autor Wonder Woman komiksu, podčiarkujúc queer vnímanie Themysciri, o jej sexualite povedal: „(Themyscira) má byť akýsi raj, kde sa žije šťastne. V kontexte toho, že mať partnera je súčasťou individuálnej potreby človeka pre toto šťastie, človek má byť schopný mať napĺňajúci, romantický a sexuálny vzťah. A jedinou možnosťou sú ženy. No amazonka sa nepozrie na druhú amazonku a nepovie jej ‚ty si teplá‘. Tento koncept tam neexistuje.“

Zdroj: imdb.com

Keďže to bolo tesne pred premiérou prvého Wonder Woman (2017) filmu, vyjadrila sa k tomu aj Gal Gadot: „Nie je to niečo, čoho by sme sa vo filme dotkli“, povedala pre magazín Variety. „Nikdy to nebolo na stole, ale keď sa teoreticky bavíme o všetkých ženách z Themysciri a o tom, ako dlho tam Wonder Woman bola, tak to čo povedal (Greg Rucka), dáva zmysel. V tomto filme síce nebude mať žiaden bisexuálny vzťah, no to nie je len o tom. Je ženou, ktorá miluje ľudí takých, akí sú. Mohla by byť bisexuálka. Ľudí miluje pre ich srdcia.“

Pozrieť sa na Wonder Woman ako na bisexuálnu ikonu bude ešte jednoduchšie a ešte logickejšie, keď si posvietime na život muža, z ktorého fantázie Wonder Woman vzišla. A možno zistíme, že to nebolo úplne z fantázie.

Za každou silnou ženou stojí muž, …

… za ktorým stoja dve ďalšie ženy. Wonder Woman je výtvorom amerického profesora psychológie, feministu z presvedčenia, Williama Moultona Marstona (1893 – 1947). Muža, ktorý sa spolupodieľal na vynáleze moderného detektora lží a ktorého v jeho psychologickej praxi fascinovali témy ako dominancia a odovzdanie sa.

William žil v polyamornom vzťahu s dvoma ženami – s manželkou, Elizabeth Holloway Marston, a ich spoločnou životnou partnerkou, Olive Byrne, ktorá bola neterou Margaret Sanger – jednej z najvplyvnejších feministiek 20. storočia. Obe tieto ženy boli inšpiráciou pre Wonder Woman a nižšie sa dočítate, ako pomohli kreovať jej finálnu komiksovú verziu.

Sediaci na stoličkách zľava: Olive Byrne, Elizabeth Marston a William Marston
Zdroj: pinterest.com

V komiksovom prostredí začal pôsobiť ako konzultant po tom, čo v interview v roku 1940 vyjadril názor, že v komiksoch vidí veľký vzdelávací potenciál. V tomto čase boli komiksy plné mužských superhrdinov a Marstonovi napadla myšlienka vytvoriť superhrdinu, ktorý nebude bojovať päsťami a zbraňami, ale láskou. Jeho žena Elizabeth ho povzbudila, no dodala: „Fajn, ale nech je žena.“ Ich partnerka Olive Byrnes zas bola inšpiráciou pre Dianin vizuál.

Bola Wonder Woman psychologická propaganda?

V rámci svojej psychologickej praxe, bližšie v knihe Emócie normálnych ľudí (Emotions of Normal People; 1928), rozvíjal Marston tzv. DISC teóriu hovoriacu, že človek je najšťastnejší vtedy, keď sa môže odovzdať láskavej autorite, že dominancia a submisia sú dva prirodzené protiklady, no len v prípade, ak dominantná osoba k dosiahnutiu submisie – odovzdania sa – používa príjemné podnecovanie, v čom sú oveľa lepšie ženy. Ak je niekto k submisii nútený, čo je podľa neho spôsob vlastný mužom, vyvoláva to u odovzdávajúceho sa skôr odpor, nevôľu, ktorá neskôr vedie k vzbure.

Prvé skice Wonder Woman
Zdroj: heritagecomics.com

Marstonova Wonder Woman bola stelesnením tejto teórie, stelesnením lásky a ženskej sily. Veril, že spoločnosť sa ženám vysmieva a znevažuje ich, a že vytvorením Diany z Themysciri dokáže na zbraň premeniť to, z čoho sa muži na ženách vysmievali. Sám autor o nej napísal: „Úprimne, Wonder Woman je psychologická propaganda pre nový typ ženy, ktorý by podľa môjho názoru mal vládnuť svetu.“

Laso pravdy a náramky odovzdania sa

Prvý komiksový príbeh o Wonder Woman debutoval v decembri 1941 a, až na krátku pauzu v roku 1986, vychádza dodnes. Prvé čísla komiksu, tie ktoré pred smrťou napísal sám Marston, sú plné (homo)sexuálnych náznakov a bondáže. Wonder Woman v nich často skončila spútaná nepriateľom a aj ona sama svojich oponentov zväzovala. Jej hlavné zbrane, laso pravdy a tzv. náramky odovzdania sa, boli inšpirované bondážou. 

Zdroj: pinterest.com

„Jedinou nádejou na mier je naučiť ľudí, ktorí sú plní neskroteného elánu a neviazanej sily, obľúbiť si zviazanie … len v prípade, že v medziľudských vzťahoch je ovládanie ostatnými človeku príjemnejšie ako neviazané presadzovanie vlastného ega, len vtedy môžeme dúfať v stabilnú a mierumilovnú spoločnosť.“

William Moulton Marston

V kontexte výskumu ľudskej psychiky a sexuality, Marston nevnímal bondáž ako niečo zvrhlé. Práve naopak, niekoľkokrát sa vyjadril, že bondáž a dobrovoľná submisia sú ušľachtilé praktiky.

Mnohí fanúšikovia predpokladali, že laso pravdy bolo inšpirované Marstonovým angažovaním sa pri vývoji detektora lži. Faktom však je, že laso bolo dôsledkom jeho fascinácie láskavou dominancou a s pravdou sa začalo spájať až v neskorších iteráciách komiksu. Pôvodné laso, nazývané magické laso alebo zlaté laso, je viac alegóriou ženského šarmu a jeho efektu na ľudí ako detektora lži.

Zdroj: licensetoblog.com

Nezničiteľné náramky poddania sa nosili amazonky ako pripomienku na časy, keď sa podvolili šarmu gréckych mužov, ktorí ich neskôr zviazali a spravili z nich otrokyne. „Wonder Woman a jej sestry amazonky musia nosiť ťažké náramky, aby im pripomínali čo sa stane dievčaťu, ktoré nechá muža dobyť ju.“, povedal Marston v interview v roku 1942. Veľmi podobné náramky nosila v skutočnom živote aj Olive a niektoré zdroje dokonca tvrdia, že ich dostala od Williama a Elizabeth ako symbol uzavretia ich partnerského zväzku.

Professor Marston and the Wonder Women (2017)

William Moulton Marston zomrel na rakovinu kože v roku 1947. Elizabeth a Olive žili po jeho smrti v spoločnej domácnosti viac ako 40 rokov. Viac o vzniku Wonder Woman a o jeho živote si môžete pozrieť v tomto filme, čiastočne (!!!) vychádzajúcom zo skutočných udalostí.

Zdroje:

Ilustračný obrázok: history.com

Text: cbr.com, screenrant.com, theguardian.com, imdb.com, wikipedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →