Prvý decembrový deň minulého roka sa Elliot Page stal z minúty na minútu najznámejší transrodový muž planéty. Necelý polrok neskôr, uvedomujúc si svoje privilégia a viditeľnosť, prehovoril o svojej ceste k sebaprijatiu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Coming out list

„Ahojte priatelia, chcem sa s vami podeliť o to, že som trans, moje zámená sú on/oni a volám sa Elliot. Som šťastný, že vám to tu môžem napísať. Že som tu. Na tomto mieste v mojom živote. Cítim nesmiernu vďaku za ľudí, ktorí ma na tejto ceste podporovali. Ani sám neviem, ako vyjadriť, aké výnimočné je pre mňa mať sa rád taký, aký som natoľko, že dokážem nasledovať svoje autentické ja.“

Toto je len úryvok z listu, v ktorom sa Elliot so svojimi followermi na sociálnych sieťach podelil, že je trans. Poďakoval sa v ňom všetkým súbojovníkom z trans komunity, ktorí sa zaslúžili o inkluzívnejšiu spoločnosť, no zároveň vyjadril obavy z pretrvávajúcej nenávisti, urážok a násilia. Poukázal na alarmujúce skutočnosti o diskriminácii transrodových ľudí, mieru vrážd a samovrážd ľudí z komunity. List zakončil sľubom: „Všetkým transrodovým ľuďom, ktorí sa potýkajú s obťažovaním, nenávisťou k sebe samým, so zneužívaním a každodenným vyhrážaním sa násilím: Vidím vás, ľúbim vás a urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sa tento svet zmenil k lepšiemu.“

Na titulke časopisu Time a (takmer) v obývačke u Oprah

Hoci sa Elliot po coming oute sprvu odmlčal, súčasná situácia v USA (a nielen tam), kde sa do legislatívneho procesu tlačia návrhy zákonov obmedzujúcich prístup transrodových ľudí k lekárskej starostlivosti a iným základným právam, ho nenechala chladným a rozhodol sa svoju platformu využiť na zviditeľnenie komunity.

Wynne Neilly pre magazín TIME
Zdroj: time.com

Prvý rozhovor poskytol koncom marca prestížnemu magazínu Time a v takmer storočnej histórii časopisu je prvým transrodovým mužom, ktorý sa objavil na jeho titulke. Veľmi otvorený rozhovor s ním spravil aj transrodový redaktor magazínu Vanity Fair.

Metaforickou čerešničkou na torte rozhovorov je ten minulotýždňový v relácii The Oprah Conversation (dostupná na Apple TV+). Dúfa, že tento rozhovor pomôže vyvrátiť dezinformácie a lži o transrodových ľuďoch, ktoré sa anti-trans aktivistom darí pretláčať do povedomia verejnosti a zákonodarného procesu. Oprah ho veľmi citlivo vyspovedala o jeho ceste k sebaprijatiu, o minulosti, no aj o víziách do budúcnosti a Elliot jej, častokrát so slzami v očiach, úprimne porozprával o prekážkach, ktoré prekonal, a o radostných momentoch spojených s tranzíciou.

Hoci tomu ťažko uveriť, tento rozhovor sa nekonal v jednej miestnosti. Oprah bola vo svojom dome na Havaji a Elliot v Toronte, kde práve natáča tretiu sériu seriálu The Umbrella Academy. O ilúziu obývačky sa postarala technológia.

„To som ja!“ – život meniaca operácia

V roku 2014 spravil Elliot prvý coming out, ktorý sa týkal jeho sexuálnej orientácie. V príhovore na konferencii Human Rights Campaign hovoril aj o tom, ako zdrvujúco má šoubiznis nastavené štandardy. „Všadeprítomné stereotypy o tom, čo je mužské a čo je ženské, definujú ako sa máme správať, obliekať či rozprávať,“ povedal Elliot. „A neslúžia nikomu.“

Po prvom coming oute začal na červené koberce nosiť výhradne obleky, produkčne sa podieľať na filmoch s LGBT+ tematikou (napr. Freeheld; 2015 a My Days of Mercy; 2017) a maskulínne oblečenie sa stalo podmienkou pre prijatie úlohy vo filme. „Rozdiel v tom, ako som sa cítil pred (prvým) coming outom a po ňom, bol obrovský,“ hovorí Page. „Zbavilo ma to pocitu diskomfortu vo vlastnom tele? Nie, nie, nie.“

Koronavírusom spôsobená izolácia a pribrzdenie pracovného tempa prinútili Elliota popasovať sa s týmito pocitmi, až kým „bol konečne pripravený prijať, že je transrodový, a dovolil si byť tým, kým je.“ V čase zverejnenia coming out listu sa doma v Kanade zotavoval z top surgery – mastektómie (odstránenia prsníkov). Ako mnoho transrodových ľudí, aj on v jednom z interview podotkol, že byť trans nie je len o operáciách, no pre niektorých ľudí je to nevyhnutné. On patril k nim. Vďaka top surgery konečne vidí v zrkadle sám seba. „Úplne mi to zmenilo život,“ hovorí. Dovtedy ho stálo veľa energie zápasiť s pocitom diskomfortu vo vlastnom tele. A teraz má tú energiu späť.

Keď sa ho Oprah počas rozhovoru opýtala, čo mu počas tranzície prinieslo najviac radosti, so slzami radosti v očiach odpovedal: „Drobnosti … Vyjsť zo sprchy s uterákom okolo pása, pozrieť sa do zrkadla a pomyslieť si To som ja!

Wynne Neilly pre magazín TIME; dostupný z time.com

“Najväčšia zmena je tá, že dokážem proste len existovať. … Po prvýkrát za ani neviem ako dlho som schopný posedieť si sám so sebou, so svojimi myšlienkami, byť produktívny a kreatívny. Zjednoduším to – skrátka, cítim sa pohodlne. Vnímam obrovský rozdiel v schopnosti len tak byť – nielen zo dňa na deň, ale aj od okamihu k okamihu.“

Elliot Page pre magazín Vanity Fair

Novoobjavená kreativita

S pocitom pohodlia prišla, jeho vlastnými slovami, aj explózia kreativity. Veľa číta, od decembra sa už stihol podieľať na napísaní scenára a spolu s kamarátom, ktorý mu pomáhal pri zotavovaní sa po operácii, nahral hudobné EP. 

Do akých rozmerov táto novoobjavená kreativita ovplyvní jeho herecké umenie? „Vlastne ešte ani sám neviem“, priznáva. „Cítim sa skrátka viac vo svojej koži, viac prítomný, a je ťažké predstaviť si, že to neovplyvní moju prácu, pretože byť prítomný v okamihu je v podstate to, o čo sa ako herec najviac snažím – čím viac sa otvoriť, vnímať a splynúť s okamihom.“

Elliot a Emmy Raver-Lampman pri natáčaní tretej série The Umbrella Academy
Zdroj: Elliot Page (Instagram)

Natáčanie tretej série seriálu The Umbrella Academy je od februára v plnom prúde a zmenu na Elliotovi zaregistroval už aj tvorca seriálu Steve Blackman. „Zdá sa, že mu spadol kameň zo srdca, cíti sa pohodlne,zhodnotil.Je v ňom ľahkosť a oveľa viac smiechu“.

Na seriál si ešte budeme musieť počkať. Premiéra je plánovaná až na rok 2022. Som zvedavá, kam novoobjavená kreativita posunie Elliotov už aj tak úžasný herecký výkon.

Zdroje:

Titulný obrázok: Wynne Neilly pre magazín TIME; dostupný z time.com

Text: vanityfair.com, time.com, bbc.com, cnn.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →