Dúhový kameň krásne zapadajúci medzi ostatné dlažobné kamene. Trochu inakší, no súčasť celku. Puzzle luďstva predstavuje celok, do ktorého my, dúhoví ľudia, prispievame svojimi odlišnosťami a perfektne do neho zapadáme. Každému z nás dúha v akejkoľvek podobe vyčarí úsmev na tvári. A najviac tam, kde ju nečakáme.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Na Instagrame som pred niekoľkými mesiacmi začal sledovať účet @fillitwithrainbow. Sú to obrázky dúhových kameňov rozmiestnených na rôznych miestach Bratislavy. Jeden takto umiestnený neďaleko miesta, kde bývam, ma vytiahol na poobedňajšiu prechádzku. Kameň som našiel, no len som si ho odfotil, nechcel som ho brať tým, ktorým naozaj patril – LGBT+ zdravotníkom a zdravotníčkam, policajtom a policajtkám, vojakom a vojačkám, dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam.

Zdroj: Instagram @fillitwithrainbow

Myšlienka prechádzok po pestrej Bratislave sa mi zapáčila a viackrát som sa vybral po stopách čerstvo uloženého kameňa. Po štyroch „nevydarených“ pokusoch, prišiel môj deň. Na parkovisku pri Dunaji som našiel svoj prvý dúhový kameň. Na Instragrame som kontaktoval autora a fotku kameňa som zdieľal vo svojich príbehoch. Odvtedy sa toto miesto stalo „naším miestom“.

Zdroj: Bennett Taylor Wright

31.03., na Medzinárodný deň viditeľnosti transrodových ľudí, kamene zmenili farby. Jeden modro-ružovo-biely na mňa čakal na „našom mieste“. Na zadnej strane mal venovanie – pre Bena. Hoci to bola iba maličkosť, urobila mi veľkú radosť.

Zdroj: Bennett Taylor Wright

Vyplňme to dúhou – zviditeľnime sa

Za projektom @fillitwithrainbow stojí Peter Tirpák – rodák z Bratislavy, ktorý sa okrem iného venuje aj maľovaniu obrazov. Nedávno som ho vyspovedal, aby som zistil viac o tom, čo je zmyslom tohto projektu, kde preň Peter našiel inšpiráciu a aké má naň odozvy.

Zdroj: Peter Tirpák

Čo sa snažíš komunikovať verejnosti týmto projektom? Čo táto idea pre teba znamená?

Základným kameňom tohto projektu bolo pozastavenie sa, precitnutie a uvedomenie si, že aj po 32 rokoch od revolúcie a pádu diktatúry stále žijeme v akomsi čudnom priestore (a tým nemyslím iba Bratislavu, ale celé Slovensko a stredoeurópsky/postkomunistický priestor), kde sa „dúha“ priveľmi verejne nepropaguje, i keď to samozrejme neznamená, že tu žije menej LGBT+ ľudí ako kdekoľvek inde vo svete. Znamená to len to, že v našej krajine, rovnako ako v iných, kde sú potláčané LGBT+ práva a práva iných menšín, majú jednotlivci a organizácie problém a niekedy aj oprávnené obavy s propagáciou dúhy, resp. diverzity (v akejkoľvek forme vyobrazenia či význame slova).

Zdroj: Peter Tirpák

Myslím si, že aj z tohto dôvodu sa v podstate celá LGBT+ komunikácia presunula výlučne do online priestoru. To má síce veľké ekonomické výhody a takáto komunikácia vie byť cielená a efektívna čo do rýchlosti odkomunikovania posolstva, no z pohľadu bežného človeka pohybujúceho sa v mesta však absolútne neviditeľná. Ešte stále mám pocit, že bežný človek nevníma, a často ani neregistruje, deficit základných práv LGBT+ ľudí, ktorí sú samozrejmou súčasťou spoločnosti, participujú na jej každodennom živote, pracujú vo všetkých oblastiach pracovného trhu a odvádzajú štátu rovnaké dane ako väčšina.

Zdroj: Instagram @fillitwithrainbow

Zmyslom tohto projektu má byť preto zviditeľňovanie dúhy na bežných miestach a pre všetkých ľudí, nielen jeho zacielenie na queer komunitu. My predsa vieme, že tu sme, a poznáme „výzvy“, ktorým denne čelíme. Mainstream sa otázke LGBT+ práv takmer nevenuje, tak si myslím, že dostávať dúhu do širšieho povedomia prostredníctvom úplne prvoplánového „označenia“ LGBT+ menšiny by mohlo byť prínosom, aby si bežný človek zvykal na inakosť a na existenciu farby v šedi „tradičného“ života.

Zmyslom projektu je aj nabádanie všetkých ľudí, ktorým nie je bagatelizácia LGBT+ otázky ľahostajná a majú zmysel a čas pre tvorivú činnosť, preniesť svoje dúhové vyjadrenie „fill it with rainbow/vyplň to dúhou“ do verejného priestoru spôsobom im vlastným. Samozrejme tak, aby tým nepoškodili verejný alebo osobný majetok, práva iných, alebo nebodaj nespôsobili ujmu sami sebe.

Ako vznikla myšlienka pomaľovať kamene pestrými farbami a zaplniť Bratislavu dúhami?

Už veľmi dlho som sa pohrával s myšlienkou akýmkoľvek spôsobom, no najmä jednoducho dostať dúhu do šedých ulíc. Dávnejšie registrujem populárne Petrogramy pána Petra Rollera, zamýšľal som sa nad znakmi, ktoré vyobrazoval, uvažoval som o motíve.

Zdroj: Peter Tirpák

V mojom prípade je motív zrejmý a jednoznačný. Použitie tohto prírodného média sa mi zdalo vhodné, a aj napriek rovnakému dúhovému vyobrazeniu kreatívne, a pritom vždy originálne riešenie. Odkaz na profil projektu a moja šifra, robí naviac z každého ručne maľovaného kameňa originálne mini-dielo nevyčísliteľnej hodnoty 😊, najmä z hľadiska času, kým ten kameň vznikal 😊.

Prvé dúhové kamene, ako aj dúhovú dlažobnú kocku som umiestnil v Prahe. Nasledovala Bratislava a Budapešť. Pri prechádzkach našim hlavným mestom si s mojím priateľom často všímame zmeny, ktorými sa Bratislava uberá. Často nám skríži cestu vykopnutá dlažobná kocka, ktorá „sa hľadá“ v priestore. Preto som sa spočiatku viac venoval maľovaniu dlažobných kociek a ich následnému zasadeniu na „správne“ miesto. Okrem zviditeľňovania dúhy to viedlo aj k odstraňovaniu dier v chodníkoch. Každý, kto sa prešiel Bratislavou, vie, že i pri obrovských snahách súčasného primátora a hlavného mesta o zveľaďovanie verejného priestranstva, pokračovanie v tejto činnosti by bola výzva tak na niekoľko ľudských životov 😊. Aj keď sa farby dúhy časom (alebo „nečasom“) zošúchali, ostala aspoň vyplnená diera – mikro-pomoc mestu 😊. Napokon som sa kvôli väčším možnostiam umiestnenia rozhodol dočasne zotrvať viac-menej pri dúhových kameňoch.

Zdroj: Peter Tirpák

Máš prehľad o tom, koľko pestrých kameňov vyšlo z tvojej dielne? Máš nejaký konkrétny cieľ, čo sa týka počtu rozložených kameňov?

Presne spočítané to nemám, ale nejaké stovky to už budú. Mojím cieľom aj pôvodným zámerom je vlastne odkaz všetkým, ktorí o to stoja, zapojiť sa do vypĺňania šedého priestoru dúhou.

Tvoje kamienky sú označené skratkou tvojho mena a názvom „fill it with rainbow“. Zvyknú ťa ľudia kontaktovať ohľadom toho, že našli tvoj kamienok?

Niekoľkokrát sa mi to už prihodilo. Som veľmi rád, že to niekomu urobilo krajší deň. Emócie samozrejme nie sú vždy len pozitívne. Raz dal jeden „fanúšik“ veľmi jasne najavo, že dúhová kocka nie je jeho „šialok kávy“, a z jedného dňa na druhý ju prestriekal modrým sprejom. Tak som si ju vzal naspäť, zrepasoval ju a o tri dni už bola na inom mieste. Pamätám si, že môj priateľ pri prezeraní fotiek Bratislavy na sociálnej sieti raz úplne náhodou našiel u nejakého turistu z Južnej Ameriky, ktorý navštívil Slovensko, fotku môjho mini obrazu v podhradí. Ten bol súčasťou môjho predošlého projektu „Art for free/Love for free“ – na mini plátnach 8×8 cm. Potešilo ma, že ho to zaujalo.

Zdroj: Peter Tirpák

Mne osobne si jeden kameň venoval. Veľmi ma potešilo, že si uctil Deň viditeľnosti transrodových osôb, ktorý si pripomíname každoročne 31.03. Venoval si dúhový kamienok aj niekomu inému? A ak áno, čo ťa k tomu motivovalo?

Áno, už som niekoľkým ľuďom venoval takýto kamienok pri rôznych príležitostiach. Minulý rok ma veľmi zaujala exteriérová výstava TOLERANCIA, putujúca po celom svete a v našom hlavnom meste organizovaná BKIS a mestom Bratislava v spolupráci s kurátorom výstavy Róbertom Paršom. Výstava bola dlhodobo umiestnená vo verejnom priestore na moste SNP a vystavené plagáty sa tiež stretli s rôznymi emóciami okoloidúcich. Čo sa týka BKIS, urobili mi obrovskú radosť, keď moje dielko vďaky – tehlu „BKIS vďaka 😊“ – adresované všetkým organizátorom tejto úžasnej výstavy, ktoré som im zanechal na moste v posledný deň, vystavili neskôr na špeciálnom podstavci v priestore kostola Klarisky v druhom dejstve výstavy spolu s plagátmi, ktoré „prežili“, ako symbol akéhosi protipólu k negatívnym reakciám na vystavené plagáty.

Zdroj: Peter Tirpák

Dúhový kameň, ktorý mam ja, by som chcel uložiť na iné miesto. Chcel by som tak dať šancu niekomu ďalšiemu, nech sa poteší z malej dúhy. Čo zvyknú ľudia robiť s tvojimi kamienkami?

Niekedy mi ľudia postnú, že kamienok našli a že ich to potešilo. Vždy mi to urobí radosť, ale priznám sa, úplne nepátram po ich nasledujúcich krokoch. Skôr si tak niekedy predstavujem, že kamienky uložené napr. niekde pri Dunaji asi skončili najskôr v ňom 😊.

Predtým než sa rozlúčime, je niečo, čo by si chcel odkázať verejnosti?

Pri príležitosti 17. mája, Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii (známy aj ako IDAHOBIT – z angl.: International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia), bude po Bratislave možné nájsť viac ako 100 dúhových kameňov v tvare alebo s vyobrazením srdca (pri troche fantázie).

Zdroj: Peter Tirpák

Ďakujem Ti veľmi pekne za príjemný rozhovor.

Tvorbu Petra Tirpáka môžete sledovať na Instagrame na účtoch @fillitwithrainbow a @tir.pak.art.

Zdroj titulného obrázku: Instagram @fillitwithrainbow

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →