S podtitulom: Queer reading po reprezentácii bažiacich LGBT+ fanúšikov chytajúcich sa aj tej najtenšej slamky v histórii tenkých slamiek.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Štvrtá fáza Marvel Cinematic Universe (MCU) je od januára 2021 v plnom prúde. Čakanie na prvý film, Čierna vdova (Black Widow; 2021), nám Marvel spríjemňuje mini seriálmi – WandaVision v úvode roka, nedávno skončil Falcon a Zimný vojak (Falcon and Winter Soldier) a začiatkom júna bude mať premiéru Loki

Už minule som v tomto článku písala, že Marvel svojim LGBT+ fanúšikom sľubuje teplejšiu budúcnosť. Skutočnú reprezentáciu. Nie pár sekundové scény, queer kódovaných hrdinov či queerbaitované vzťahy. Na malú chvíľu sa zdalo, že svoje sľuby začne plniť už v seriáli Falcon a Zimný vojak a všetci shipperi „Stuckyho” búchali šampanské. Predčasne.

Queer reading Buckyho Barnesa

Queer reading je vo vzťahu k filmom a seriálom, veľmi zjednodušene povedané, ich pozeranie skrz teplé okuliare. Odmyslenie si toho, že heterosexualita či cisrodovosť sú továrenské nastavenia a vnímanie toho, čo sa deje na obrazovkách s otvorenou mysľou. Je to superschopnosť vlastná každému členovi LGBT+ komunity.

Zdroj: imdb.com

Queer reading Buckyho a jeho vzťahu so Steveom Rogersom alias Captainom America je na internete rozsiahle zdokumentovaný. Do karát mu hrá aj fakt, že v MCU sa pre Buckyho backstory tvorcovia odklonili od jeho komiksovej verzie (mladý sidekick) a inšpirovali sa postavou Arnieho Rotha – najlepšieho kamaráta Steva Rogersa z detstva, ktorý ho ochraňoval pred bitkármi a ktorý je v komikse gej. 

Fotky s tigrom – definitívny dôkaz Buckyho bisexuality!

Pýtate sa, čo majú tigre spoločné s bisexualitou? Asi zostanete prekvapení.

V prvej epizóde má Bucky rande s čašníčkou a tá ho spovedá o skúsenostiach s randením po blipe – keď sa v Avengers: Endgame vrátila polovica ľudstva späť.

Pýta sa: „Randil si už odkedy sa polovica rýb v mori vrátila späť?”

Bucky je odpovedá, že teda veľmi ešte nerandil, trošku sa porozkukával po on-line zoznamkách. „Je to celkom šialené, veľa divných fotiek,” hovorí. Fotky s tigrom, to vážne? Polovicu času nemám ani šajnu, na čo sa pozerám, je to fakt veľa.”

Zdroj: imdb.com

A tu prichádza tá zaujímavá časť. Údajne, fotky s tigrom boli pár rokov dozadu dosť populárne na zoznamovacích aplikáciách a profilovky s tigrami boli skôr mužskou doménou. Znamená to teda, že si Bucky prezeral na Tindri aj mužov? 

Trošku queer baitingu ešte nikoho nezabilo, však?

Po tom, čo sa po prvej časti seriálu na Twitteri rozšíril hashtag #bibuckyconfirmed (bi Bucky potvrdený), Malcolm Spellman, tvorca a hlavný scenárista seriálu, v rozhovore pre NME na otázku, či bude Buckyho sexualita potvrdená v ďalších častiach, odpovedal: „Nepustím sa dole touto králičou norou, ale určite pozerajte ďalej?” Takže ani áno, ani nie. Len taká malá neškodná návnada.

Samozrejme, že v druhej časti, a ani v žiadnej ďalšej, sme sa nedozvedeli nič nové. Dostali sme ešte zo 2-3 scény Buckyho a Sama Wilsona alias Falcona, ktoré sú vo filmoch a seriáloch s hetero dynamickým duom štandardne točené s cieľom naznačiť divákovi sexuálne napätie medzi nimi. Váľanie sa v tráve po páde. Párová terapia. Hľadenie si do očí s prepletenými nohami. C´mon Marvel? Ukážkový queer baiting.

Zdroj: imdb.com

#byebibucky

Posledné zbohom bi Buckymu dala režisérka Kari Skogland, ktorá jednoznačne povedala, že naznačiť Buckyho bisexualitu poznámkou o fotkách s tigrom nebolo nikdy zámerom. „Prišlo nám to len ako taká zvláštnosť doby, lebo je z toho taký zmätený,” hovorí. „Nezabúdajte, má 106 rokov a je zmätený tak celkovo. Ak sme sa tým niečo snažili naznačiť, tak skôr jeho úplný nedostatok technických zručností a fakt, že nezapadá do žiadnej komunity.”

Bohužiaľ, tým otvoreným šampanským môžeme zapiť akurát tak sklamanie a čakať, čo si pre LGBT+ fanúšikov pripravili tvorcovia seriálu Loki. V najnovších komiksoch je Loki pansexuál a genderfuid, tak ak niečo z toho neuvidíme aj na obrazovkách, sklamanie nahradí rozčúlenie.

Zdroj: imdb.com

Zdroje:

Titulný obrázok: imdb.com

Text: pinknews.co.uk, variety.com, comicsbeat.com, nme.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →