Študenti strednej školy Władysława Orkana v poľskom meste Limanowa dostali koncom apríla počas hodiny náboženstva lekciu o homosexualite. Kňaz pôsobiaci ako katechét zdieľal so študentmi 40-stranovú prezentáciu, v ktorej okrem iného uviedol príčiny homosexuality. Podľa jeho slov je homosexualita zapríčinená napr. hormonálnou nerovnováhou počas tehotenstva, zvádzaním „dospelým homosexuálom“, sexuálnym obťažovaním, neúspešnými vzťahmi so ženami či životom v uzavretom mužskom kolektíve.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Elektrošoky a terapia ako liek

Duchovný pracovník poukázal na možnosti liečby týchto ľudí. Medzi nimi spomenul elektrokonvulzívnu terapiu, ľudovo nazývanú „elektrošoky“. Ďalej uvádzal behaviorálne metódy, ktoré spočívajú v pokuse o odstránenie sexuálneho vzrušenia zavedením asociácie sexuálnych stimulov s nepríjemnými pocitmi alebo bolesťou. V zozname nechýbali ani farmakologická liečba a konverzná terapia, ktorá by sa mala opakovať každé 2-3 roky.

Zdroj: Instagram – Klaudia Szubert @szubi2000

Okrem toho kňaz medzi liečebnými metódami spomenul aj chirurgické zákroky, ktoré by mali odradiť od homosexuálnych sklonov. Uvádza hysterektómiu (odstránenie maternice), ovariektómiu (odstránenie vaječníkov), klitoridektómiu (ženská obriezka) a v neposlednom rade vazektómiu (sterilizácia).

Cieľom nebolo nikoho zraniť ani uraziť

O tejto prezentácii informovala na sociálnych sieťach blogerka a LGBT+ aktivistka Klaudia Szubert. Škola bola o tejto hodine náboženstva informovaná a vedenie školy bolo požiadané, aby zverejnilo kroky, ktoré urobilo pre riešenie tejto situácie. Katechét ako reakciu na kontroverzie, ktoré vyvolala táto téma, poslal svojim študentom správu s vysvetlením.

„Mojím cieľom nebolo nikoho zraniť alebo uraziť, ale predstaviť učenie Cirkvi. Ľudia navštevujúci hodiny náboženstva tak robia dobrovoľne, v súlade so svojou vierou a svetonázorom, takže majú právo poznať učenie Cirkvi. Vzhľadom na spôsob dištančného vzdelávania som sa s vami nemohol stretnúť, podrobne vysvetliť obsah a prediskutovať ho, odpovedať na otázky a pochybnosti. Bola to moja chyba, pretože také ťažké témy by nemali byť prezentované bez diskusie a dôkladného vysvetlenia, čo môže viesť k interpretácii, ktorá je v rozpore s mojimi úmyslami. Ospravedlňujem sa ľuďom, ktorí sa mohli cítiť dotknutí obsahom prezentácie. Ako veriaci a katolícky kňaz si vážim každého človeka bez ohľadu na orientáciu.

Miestny spravodajský portal limanowa.in
Zdroj: Limanowa.in

Očistite meno kňaza!

Najzaujímavejším aspektom situácie je, že sa ho zastal Edward Siarka, poslanec vládnej koalície vedenej katolícko-fundamentalistickou stranou Právo a spravodlivosť a námestník poľského ministra pre klímu a životné prostredie. V liste adresovanom miestnemu spravodajskému portálu Limanowa.in sa Edward Siarka usiloval brániť kňaza pred „ohováraním“.

„Útok na pastora, ktorý vyučuje v súlade s cirkevným učením, je neprijateľne tvrdý. Je to ďalší pokus uraziť náboženské cítenie a útok na kresťanské hodnoty. Tento článok krivo obvinil kňaza a úmyselné ohováranie je trestným činom. Ako poslanec a minister z regiónu Nowy Sącz-Podhale vás prosím, aby ste očistili meno kňaza. Neexistuje tolerancia voči ohováraniu a urážkam namiereným proti duchovným katolíckej cirkvi.“

Edward Siarka

V ten istý deň Siarka na svojom účte na Twitteri uverejnili:

„Ďalší útok ľavicových kruhov na pastorov, ktorí šíria učenie cirkvi. Obrana kresťanských hodnôt je v rozpore s rodovou ideológiou. Cirkev nemôže ustúpiť protiklerikálnej loby. Musí sa držať hlásaného evanjelia.“

Edward Siarka (@ESiarka)
Zdroj: Limanowa.in

Legálna ale škodlivá

Provincia Malopoľsko, kde leží mesto Limanowa, je jednou z LGBT-free zón, ktoré zmenili krajinu na mozaiku strachu. WHO vyškrtla homosexualitu zo zoznamu chorôb a porúch v roku 1990. Neexistujú teda morálne ani lekárske dôvody na jej „vyliečenie“. Vo väčšine krajín by sa „liečenie“ metódami ako elektrošoky alebo mrzačenie tela považovalo za trestný čin.

Mnoho krajín EÚ už konverznú terapiu zakázalo. V Poľsku je síce legálna, ale Poľská sexuologická spoločnosť ju označila za „nezlučiteľnú so súčasnými poznatkami o ľudskej sexualite“ a varovala, že by mohla spôsobiť „vážne nepriaznivé psychologické účinky“.

6 & 9 prikázanie z desatora

Podľa rádia Krakov katechetické oddelenie Tarnówskej diecéznej kúrie vyhodnotilo kňazovu prezentáciu a vydalo nasledujúce vyhlásenie:

„Prezentácia bola venovaná šiestemu a deviatemu prikázaniu z dekalógu a z väčšej časti bola založená na učeniach katolíckej cirkvi a z Písma svätého, ako to uznal výbor katechetického oddelenia diecéznej kúrie v Tarnówe. To neplatí pre obsah homosexuality, ktorý bol prezentovaný ako choroba spôsobená hormónmi.“

Katechetické oddelenie Tarnówskej diecéznej kúrie

Zdroje:

Titulný obrázok: limanowa.in

Text: queer.pl, pinknews.co.uk, thebarricade.online

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →