Máte blbý deň a neviete si nájsť dôvod na úsmev? Poďte sa rozveseliť dávkou queer humoru v podaní piatich pánov, ktorí vtipmi (nielen) o stereotypoch, kultúre a živote v LGBT+ komunite otepľujú ináč veľmi heteronormatívnu stand-upovú scénu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Pár týždňov dozadu som v tomto článku písala o tom, že pomyselné členské karty do gentlemanského klubu komikov už získali aj ženy, veľa z nich queer. A možno budete prekvapení, no vôbec ich nie je málo a pravidelne dostávajú priestor na streamovacích službách, ktoré majú vo svojom repertoári aj stand-upové špeciály. 

To sa, bohužiaľ, nedá povedať o queer komikoch. Niežeby ich nebolo dosť, ale v porovnaní s teplými a bisexuálnymi komičkami sú oveľa menej známi za hranicami comedy klubov a festivalov.

Našťastie pár z nich sa pomaly, ale isto prediera na výslnie, tak si pár z nich poďme predstaviť.

Rhys Nicholson

Rhys Nicholson je austrálsky stand-up komik, ktorý sa do povedomia širšej verejnosti dostal protestným komediálnym kúskom, keď sa v roku 2016 v rámci boja za manželstvá pre všetkých zosobášil so svojou kamarátkou a kolegyňou, teplou komičkou Zoe Coombs Marr. Potom, čo si povedali svoje „áno“, obaja pred oltárom pobozkali svojich skutočných dlhoročných partnerov. Podľa Rhysa je zvrátené, že si takto „zo srandy“ môže vziať hocikoho, no svojho partnera, s ktorým je vo vzťahu už sedem rokov, nie. Toho času sú so Zoe už šťastne rozvedení a Rhys je zasnúbený so svojim dlhoročným priateľom. Austrália totiž v roku 2018 povolila manželstvá párov rovnakého pohlavia.

Jeho prvý netflixový špeciál Live at The Athenaeum mal premiéru minulého roku. Šou je vystavaná „okolo listu, ktorý Rhys dostal od ženy menom Carol … a ktorý z väčšej miery obsahoval typické urážky, ktoré ľudia z babyboomers generenácie adresujú mileniálom, a jednu konkrétnu radu, ktorú si naozaj zapamätal“.

Kde pozerať: špeciál Live at The Athenaeum nájdete na Netflixe a Rhysa môžete momentálne vidieť aj ako porotcu v reality šou RuPaul’s Drag Race Down Under.

Matteo Lane

Matthew „Matteo“ Lane je americký komik s írskymi a talianskymi koreňmi a predtým, než ho začal živiť humor, pôsobil v Taliansku ako operný spevák a maliar. Vo svojom stand upe je takpovediac „veľmi teplý“ – jeho materiál je zväčša o queer skúsenostiach, aktivizme v komunite a gejských stereotypoch. V roku 2018 bol queer magazínom The Advocate vyhlásený za jednu z LGBT ikon a inovátorov na stand up scéne.

Počas svojej kariéry zažil niekoľko homofóbnych incidentov a o tom, aké to je byť teplým komikom, povedal: „Myslím, že sa to pomaly zlepšuje, no všetko je to zatiaľ celkom nové. Netvrdím, že tu predo mnou neboli teplí komici, viem, že boli. No až teraz nastal čas, keď sa queer komici dostávajú na rovnaký level ako tí hetero. Je to pre všetkých skrátka nová skúsenosť. A podľa mňa vzrušujúca.“

Kde pozerať: v kolekcii The Comedy Lineup (part 2) na Netflixe.  Kde počúvať: Spotify – Matteo hosťuje so svojou kolegyňou, komičkou Emmou Willman podcast Inside the Closet, kde spolu (a niekedy aj s inými hosťami) diskutujú o rôznych queer témach.

Simon Amstell

Simon Amstell pochádza zo židovskej londýnskej rodiny a stand upu sa začal venovať už ako tínedžer. Chvíľu pôsobil ako moderátor detskej televízie Nickelodeon, z ktorej ho, podľa jeho vlastných slov, vyhodili kvôli tomu, že bol sarkastický a zlomyseľný.

Televíznu kariéru začal v televízii Nickelodeon, z ktorej bol vyhodený, pretože privádzal popové hviezdy do rozpakov. Potom začal pre televíziu Channel 4 moderovať šou Popworld, v ktorej si priazeň divákov získal tým, že privádzal popové hviezdy do rozpakov.

– napísal Simon Amstell sám o sebe

Jeho netflixový špeciál Set Free (2019) je plný suchého britského existenčného humoru. Ako veľa jeho kolegov, aj Simon čerpá z vlastných životných tráum a vystupovanie na pódiu je pre neho priam terapeutické. Vraj, psychoterapia je miestom, kde človek hovorí o svojich problémoch, a pódium je miestom, kde človek hovorí o samotnej psychoterapii. V špeciáli rozpráva o komplikovanom vzťahu s nábožensky založeným otcom, o absurdite kráľovskej rodiny v modernej dobe, zabrdne aj do ťažších tém o zmysle samotného bytia, no set odľahčí aj obyčajnými hlúposťami o vylučovaní.

Kde pozerať: špeciál Set Free nájdete na Netflixe.

Joe Lycett

Joe Lycett je ďalším Britom v tomto zozname. Identfikuje ako bisexuál (resp. neskôr pansexuál) a aj on vo svojom stand upe často rozpráva o svojich queer skúsenostiach.

Okrem toho rád „trolluje“, napr. na zoznamovacích aplikáciách, a potom o týchto neplechách rozpráva na pódiu. Minulého roku si zatrolloval na spoločnosť Hugo Boss. Keď sa dozvedel, že táto celosvetovo známa firma podniká legálne kroky voči malým (bezvýznamným) podnikateľom, ktorí majú v názve „Boss“, napríklad pivovar Boss Brewing, oficiálne si zmenil meno na Hugo Boss, čím úspešne upriamil pozornosť na tieto jej nezmyselné praktiky.

V špeciáli I’m About to Lose Control And I Think Joe Lycett (2018) odprezentuje zopár ďalších internetových trollovských kúskov, jeden z nich aj na britského olympionika – skokana do vody Toma Daleyho (tiež člena LGBT+ komunity).

Kde pozerať: špeciál I’m About to Lose Control And I Think Joe Lycett (2018) je voľne dostupný na youtube tu.

Joel Kim Booster

Vychádzajúca hviezda americkej stand up scény Joel Kim Booster sa narodil v Južnej Kórei, no ako malé dieťa si ho adoptovala americká rodina, a tak vyrastal v klasickej kresťanskej „bielej“ rodine na predmestí Chicaga. V rámci srandy o sebe povedal, že najprv o sebe vedel, že je gej, ako to, že je Aziat. Okrem detstva sa v stand-upe venuje aj rasizmu v teplej komunite a búraniu stereotypov o ázijských američanoch.

Kde pozerať: jeho polhodinový špeciál z roku 2017, ktorý je na Amazon Prime v rámci kolekcie Comedy Central Stand-Up Presents, je oficiálne pre Slovensko nedostupný, ale väčšina z neho je voľne dostupná na youtube, napr. tu a tu. Na youtube sú vo výbornej kvalite aj ďalšie jeho vystúpenia vo večerných talkshows a na komediálnych festivaloch. Kde počúvať: špeciál Model Minority (2018) je ako audioalbum dostupný na Spotify.

Zdroje:

Titulný obrázok: Bogomil Mihaylov; dostupný z unsplash.com

Text: nme.com, advocate.com, decider.com, pinknews.co.uk, wikipedia. org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →