23.06.1912 sa narodil matematik, kryptograf a britský vojnový hrdina Alan Turing. Presne 109 rokov neskôr, 23.06.2021, pustila centrálna banka Spojeného kráľovstva (Bank of England) do obehu päťdesiatlibrovú bankovku s jeho portrétom. Stal sa tak prvou otvorene queer osobnosťou, ktorej sa dostalotejto pocty.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Inšpiratívny, no zároveň smutný život Alana Turinga

Zdroj: ysjournal.com

Popri zásluhách na poli teoretickej informatiky, pri vývoji prototypov prvých počítačov a skúmaní ich vzťahu s biológiou človeka, je Alan Turing najznámejší pre jeho prínos pri rozlúštení kódu Enigma, ktorým nemecká armáda počas druhej svetovej vojny šifrovala svoje správy. Aj jeho pričinením skončila vojna o niekoľko rokov skôr, ako sa očakávalo, čo zachránilo nespočetné množstvo životov.

Ani takáto služba krajine ho však neochránila pred prenasledovaním kvôli sexuálnej orientácii. Homosexuálny styk bol v tom čase v Británii nelegálny, a tak bol Alan pre vzťah s mužom v roku 1952 dokonca odsúdený. Namiesto trestu odňatia slobody si zvolil trest chemickej kastrácie (hormonálna liečba, ktorej účelom je zníženie libida/sexuálnej aktivity). Odsúdenie za tzv. hrubú obscénnosť malo za následok nevyhovenie v bezpečnostnej previerke potrebnej k práci pre britskú vládnu spravodajskú a špionážnu organizáciu – GCHQ. Britská vláda sa takto jednoducho, len kvôli sexuálnej orientácii, vzdala kľúčového človeka.

Dnes GCHQ vo svojom sídle na jeho počesť inštalovala toto umelecké dielo.
Zdroj: reuters.com

Turing zomrel 07.06.1954 na otravu kyanidom draselným. Jeho smrť bola vyhodnotená ako samovražda. Vedľa jeho postele sa našlo nahryznuté jablko, a hoci to nebolo na prítomnosť kyanidu nikdy otestované, špekuluje sa, že práve skrz neho Turing prijal jeho smrteľnú dávku. Existujú však aj teórie, že jeho smrť bola len nešťastná náhoda zapríčinená Alanovou neopatrnosťou pri práci.

Viac ako pol storočia neskôr, v roku 2009, sa britská vláda Alanovi Turingovi oficiálne ospravedlnila za toto zaobchádzanie a o štyri roky neskôr, v roku 2013, mu kráľovná Alžbeta II. posmrtne udelila milosť. Zákon z roku 2017, ktorým bola udelená milosť queer mužom odsúdeným za homosexuálny styk nesie neoficiálne jeho meno.

Bankovka ako uznanie jeho prínosov pre spoločnosť

„Naše bankovky oslavujú niektoré z tých najdôležitejších historických postáv našej krajiny. Preto som nadšený, že na novej polymérovej pätdesiatlibrovke je práve Alan Turing,“ povedal Andrew Bailey, guvernér anglickej centrálnej banky.

„Jeho vyobrazenie na tejto novej bankovke je uznaním jeho prínosov pre našu spoločnosť a oslavou jeho výnimočného života.“

Andrew Bailey, guvernér anglickej centrálnej banky
Zdroj: pinknews.co.uk

Na bankovke je okrem jeho podobizne vyobrazený aj technický výkres prístroja British Bombe, pomocou ktorého sa podarilo rozlúštiť kód Enigma, nejaké jeho matematické vzorce, prvý model jeho počítača a jeho citát z roku 1949 o vzostupe moderných technológií:

„Toto je len predzvesť toho, čo príde, a len tieň toho, čo bude.“

Alan Turing

Sir Jeremy Fleming, riaditeľ GCHQ, povedal: „Alan Turing bol génius, ktorý sa pričinil o skrátenie vojny a ovplyvnil vznik technológií, ktoré dodnes formujú naše životy. Bol oslavovaný pre svoju brilantnosť, no prenasledovaný pre svoju sexuálnu orientáciu. Odkaz Alana Turinga nám každý deň pripomína, že rozmanitosť je nevyhnutná a inklúzia je pre našu organizáciu rozhodujúca. Alan Turing bol a zostáva majákom nádeje pre všetkých, ktorí sa odvážia žiť a myslieť inak.“

Jeho životom bol inšpirovaný film Kód Enigmy (The Imitation Game; 2014), ktorý si môžete pozrieť na Netflixe. V úlohe Alana Turinga sa predstavil Benedict Cumberbatch a za tento herecký výkon bol dokonca nominovaný na Oscara.

Zdroje:

Titulný obrázok: Hollie Adams pre gettyimages.com
Text: gaytimes.co.uk, pinknews.co.uk, mirror.co.uk, wikipedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →