Je to oficiálne! Loki, Thorov brat a samozvaný boh darebáctva, je genderfluid. Šíriace sa klebety o tom, že Lokiho queer identita sa z komiksov a nórskej mytológie konečne dostane aj do Marvel Cinematic Universe (MCU), potvrdilo štúdio Marvel v upútavke na Twitteri už pár dní pred premiérou seriálu Loki. 

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Upútavka začínala záberom na Lokiho osobnú zložku organizácie Time Variance Authority a pozorným LGBT+ fanúšikom neušiel maličký detail – v kolónke SEX jasne vidieť: FLUID. Podobný záber sme mali možnosť vidieť aj na konci premiérovej epizódy (9. júna 2021).

Lokiho osobná zložka v TVA; Sex: Fluid
Zdroj: Disney+

Pre komiksových fanúšikov nie je Lokiho identita žiadnou novinkou a o jeho gendefluidite (a pansexualite) naprieč komiksami niet pochýb. V sérii Loki: Agent of Asgard (2014 – 2015) ho jeho adoptívny otec Odin opísal ako “jeho dieťa, ktoré je oboje, jeho dcéra a jeho syn”.

Zdroj: themarysue.com

V knihe Loki: Where Mischief Lies (2019) od autorky Mackenzi Lee má Loki repliku: „Cítim sa rovnako komfortne ako oboje. Nemením rod, existujem ako oboje.“

Čo na Lokiho identitu hovorí herec Tom Hiddleston?

Tom Hiddleston; San Diego Comic Con 2019
Zdroj: imdb.com

„O širokom spektre Lokiho identity viem, odkedy som bol pred 10 rokmi do tejto roly prvýkrát obsadený,“ povedal Tom magazínu Out. „Vtedy som si spravil vlastný prieskum a zistil som, že istá miera fluidity bola Lokimu vlastná nielen v komiksoch, ale aj v státisícročnej histórii tejto postavy. Považujem to za zaujímavé a lákavé, proste súčasť identity tejto postavy.“ Dodal:

„Bolo vskutku vzrušujúce dotknúť sa tentokrát aj tejto jeho stránky.“

Hiddleston magazínu Out ďalej povedal, že táto rola mu úplne zmenila život, a kým budú mať ľudia záujem vidieť ho v Lokiho topánkach, rád si ju zahrá aj ďalej.

Spolu s ostatnými marvelovskými hercami, aj Tom Hiddleston zdieľa nadšenie z toho, že Marvel sa vo vzťahu k LGBT+ komunite stáva čoraz inkluzívnejším. „Myslím si, že to vytvára neuveriteľné možnosti, more príležitostí rozprávať príbehy, ktoré sme ešte nevideli,“ povedal Hiddleston pre magazín Out.

„Som nadšený, že som toho súčasťou, a nemôžem sa dočkať, kam to nás to dovedie.“

V interview pre magazín Empire povedal, že dokonca aj logo seriálu Loki, zámerne poskladané z odlišných písmen, má reprezentovať Lokiho fluiditu a fakt, že šou je „o identite“ a „integrovaní rôznorodých fragmentov mnohých Lokihoja“.

Pohlavie ≠ rod

Zdá sa však, že akokoľvek sa Marvel (Disney) snaží, nedokáže vytvoriť úplne bezproblémovú queer reprezentáciu. Radosť z tejto novinky netrvala dlho a LGBT+ fanúšikovia veľmi správne podotkli, že ako fluidné je v Lokiho osobnej zložke označené jeho pohlavie, nie rod. A všetci predsa vieme, že pohlavie ≠ rod.

Jednou z Lokiho schopností je „shapeshifting” – schopnosť meniť podoby. V komiksoch neraz vystupoval ako žena, a tak sa tí skeptickejší fanúšikovia boja, že keďže autori označili ako fluidné jeho pohlavie, nie rod, môže to znamenať len poukázanie na túto jeho schopnosť.

Pred sebou máme ešte päť častí seriálu, tak nerobme unáhlené závery. Ostaňme radšej optimistickí a dúfajme, že na obrazovkách uvidíme tentokrát aj niečo viac ako len pársekundový záber na Lokiho zložku.

Zdroje:

Titulný obrázok: imdb.com

Text: pinknews.co.uk, gaytimes.co.uk, marvelcinematicuniverse.fandom.com, youtube.com, wikipedia.org, themarysue.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →