Jún je tradične najtepleší mesiac v roku. V mestách po celom svete sa dejú rôzne akcie a pochody, ktoré sú oslavou toho, čo LGBT+ komunita dosiahla. V krajinách V4-ky sa okrem osláv inakosti spustila vlna homofóbie. Titulky zahraničných médii najviac okupuje Maďarsko svojím anti-LGBT zákonom a český prezident svojimi transfóbnymi výrokmi. Slovensko sa v tichosti prizerá.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Maďarsko

Ľavínu homofóbie spustilo Maďarsko, keď maďarský parlament schválil návrh zákona strany Fidesz, ktorý zakazuje šírenie obsahu propagujúceho homosexualitu alebo zmenu pohlavia medzi osobami mladšími ako 18 rokov. Legislatíva bola prijatá pomerom hlasov 157:1 po tom, čo poslanci strany Fidesz ignorovali prosbu o upustenie od tohto návrhu, ktorý narúša ľudské práva LGBT+ ľudí.

Kritici tieto opatrenia prirovnali k ruskému zákonu z roku 2013 proti LGBT+ propagande, ktorý podľa nezávislých pozorovateľov zvýšil sociálnu nevraživosť a podporil útoky proti lesbám, gejom, bisexuálnym a transrodovým ľuďom.

Zdroj: reuters.com

17 z 27 členských krajín Európskej únie sa rozhodlo podpísať vyhlásenie, podľa ktorého maďarský zákon predstavuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity a mal by byť zamietnutý. Úcta k ľudskej dôstojnosti, sloboda, rovnosť a rešpektovanie ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k menšinám, sú základnými hodnotami Európskej únie a nemali by byť ohrozované. Slovensko, Česko, Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko a Slovinsko sa k iniciatíve nepripojili.

Zákon kritizovala aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, podľa ktorej je tento krok hanbou. „Maďarsko už viac nemá čo hľadať v Európskej únii,“ vyhlásil holandský premiér Mark Rutte. Luxemburský predseda vlády Xavier Bettel priblížil svoje skúsenosti s akceptáciou svojej sexuality: „Najťažšie bolo prijať seba samého, keď som si uvedomil, že som zamilovaný do osoby rovnakého pohlavia. Potom to, ako to mám povedať rodičom a rodine.“

„Nebolo to tak, že som sa jedno ráno zobudil, uvidel v TV nejakú LGBT+ inkluzívnu reklamu a povedal si, že som gej. Takto život nefunguje. Je to vo mne. Nevybral som si to. Prijať samého seba je dosť ťažké. Byť navyše ešte aj stigmatizovaný, to je už príliš veľa.“

Xavier Bettel

Poľsko

Poľsko by malo kopírovať maďarský zákon a zakázať na školách používanie materiálov, ktoré propagujú homosexualitu, uviedol poľský minister školstva.

V rozhovore pre konzervatívny týždenník Sieci poľský minister školstva Przemyslaw Czarnek tieto nariadenia chválil.

„Tento zákon ustanovuje, že školské hodiny týkajúce sa otázok sexuality nesmú podporovať zmenu pohlavia ani homosexualitu. Mali by sme zaviesť tieto nariadenia na poľskej pôde v celom rozsahu!“

Przemyslaw Czarnek
Zdroj: reuters.com

Czarnek bol ostro kritizovaný opozíciou aj za svoje komenty ku Pride pochodu vo Varšave. Podľa jeho slov je pochod urážkou verejnej morálky.

„Títo ľudia vyjdú na ulicu, vulgárne urážajú katolíkov … správajú sa obscénne. To má byť v poriadku?“

Česká republika

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa v rozhovore na CNN Prima News vyjadril nenávistne voči transrodovým ľuďom. Počas diskusie o maďarskom anti-LGBT zákone, ktorému vyjadril podporu, doslova povedal, že trasrodové osoby sú mu bytostne odporné.

Zdroj: CNN Prima News

„Dokážem pochopiť homosexuálov, lesbičky a tak ďalej. Ale viete, koho vôbec nechápem? To sú tí transgender. Ak chcete podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia, tak sa dopúšťate trestného činu sebapoškodzovania. Každý operačný zákrok je rizikom. A títo transgender sú mi naozaj bytostne odporní.“

Miloš Zeman

Znechutenie z tohto výroku nevyjadrili iba transrodoví ľudia, ale aj organizácie, ktoré bojujú za LGBT+ práva. Podľa nich sú takéto výroky škodlivé a veľmi zraňujúce. V takýchto momentoch zaznamenávajú online poradne zvýšený počet prípadov, kedy sa na nich ľudia obracajú so samovražednými myšlienkami.

Miloš Zeman dal ve svém projevu celému světu najevo, že je podle něj v pořádku nenávidět určitou skupinu lidí na základě genderové identity,“ uviedol Viktor Heumann za organizáciu Trans*parent, ktorá zároveň vyzvala Zemana k verejnému ospravedlneniu.

Počas svojho interview, Zeman súhlasil s postojom Viktora Orbána, ktorý hovorí, že zákon bol nevyhnutný, aby deti a rodičia neboli manipulovaní sexuálnou výchovou. Zeman sa tiež vyjadril k Pride pochodu. Podľa neho sa menšiny snažia povýšiť nad ostatných. Podľa jeho slov, keby bol mladší, zorganizoval by demonštráciu heterosexuálov.

Zdroje:

Titulný obrázok: reuters.com

Text: reuters.com, theguardian.com, cnn.iprima.cz, bbc.com, euroiuris.sk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →