Posledné letné dni a týždne priniesli viacero správ, informácii a udalostí, ktoré sa dotýkajú LGBT+ komunity. Pripravili sme si pre vás novú rubriku s názvom „Teplé správy“, v ktorej vám v skratke prinesieme niektoré udalosti z domova aj zo sveta. Prvá edícia prináša správy z transrodovej komunity.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V dnešnom vydaní sa dozviete o škole pre transrodových žiakov v Pakistane, o prešľape Americkej asociácie kníhkupectiev, ktorá rozposlala v rámci svojho pravidelného marketingu anti-trans knihu, a o transrodovej vzpieračke, ktorá bude súťažiť na olympiáde v Tokiu.

V Pakistane otvorili školu pre transrodových študentov

Pakistan otvoril svoju prvú vládou financovanú školu pre trans študentov, ktorú prevádzkujú trans učitelia. Škola bola otvorená začiatkom tohto mesiaca v pakistanskom meste Multan v regióne Punjab.

Podľa agentúry Associated Press, škola v prvý deň vyučovania privítala 18 študentov a očakáva sa, že neskôr pribudnú ďalší. Názov programu je „TransEducation“ (TransVzdelanie). Učebná osnova bola vyvinutá pre ročníky 1-12 a je založená na japonských a pakistanských štandardoch.

Murad Raas, provinčný minister pre školské vzdelanie, sa na svojom účte na Twitteri podelil o fotografie z prvého dňa vyučovania.

Americká asociácia kníhkupectiev sa ospravedlnila za propagáciu nevhodnej anti-trans knihy

14. júla sa oslavuje medzinárodný deň nebinárnych ľudí. Práve v tento deň Americká asociácia kníhkupectiev (ABA) urobila obrovský prešľap, keď v rámci svojej každomesačnej kampane „white box“ odoslala 750 kníhkupectvám knihu s názvom Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (Nezvratné poškodenie: Transrodové šialenstvo zvádzajúce naše dcéry).

Spomínanú knihu napísala anti-trans žurnalistka Abigail Shrier, ktorá sa v minulosti podieľala na šírení konceptu ROGD – rapid onset gender dysphoria (náhly vznik rodovej disfórie). Tento koncept hovorí o údajnej epidémii u mladých ľudí, ktorí sa v dôsledku sociálnej nákazy a duševných chorôb z ničoho nič začali identifikovať ako transrodoví.

„Generácia dievčat je ohrozená. Kniha od Abigail Shrier vám pomôže pochopiť, čo je to trans šialenstvo a ako proti nemu môžete zaočkovať svoje dieťa, alebo ako ju (dcéru) vymaniť z tejto nebezpečnej cesty.“

popis knihy od Abigail Shrier

Niektoré kníhkupectvá, ktoré júlovú marketingovú zásielku asociácie ABA prijali, sa sťažovali na jej obsah. Medzi nimi boli aj také, ktoré sú vlastnené transrodovými osobami. Asociácia ABA priznala, že z ich strany išlo o vážny incident, ktorý je v rozpore s ich hodnotami a pravidlami.

Zdroj: Twitter – @CaseyBookEater

Olympijský výbor odmieta výzvy na diskvalifikáciu trans vzpieračky

Na olympijských hrách v Tokiu nastane historický moment. Prvý raz v histórii bude súťažiť transrodová športovkyňa. Laurel Hubbardová (43) bude reprezentovať Nový Zéland vo vzpieraní. Jej účasť považujú niektorí za nefér a požadujú jej diskvalifikáciu.

Zdroj: pinknews.com

Medzinárodný olympijský výbor (IOC – International Olympic Committee) však výzvy na jej diskvalifikáciu odmietol. Jeho prezident Thomas Bach zopakoval, že účasť Hubbardovej je v súlade s prísnymi pravidlami.

„Pravidlá pre kvalifikáciu stanovila Medzinárodná federácia vzpierania pred začiatkom kvalifikácie. Tieto pravidlá platia a nemôžete ich meniť počas prebiehajúcich súťaží.“

Thomas Bach

Zdroje:

Titulný obrázok: unsplash.com

Text: pinknews.com, timesofindia.indiatimes.com, journals.sagepub.com, edition.cnn.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →