Podcasty sa stali neodmysliteľnou súčasťou mediálneho sveta nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. K populárnym podcastom ako napríklad Dobré ráno od denníka SME, Denník N Newsfilter či SABO SEBOU sa najnovšie pridal aj slovenský podcast zaoberajúci sa témami z LGBT+ prostredia Teplé Víno. Vypočuť si ho môžete na Spotify, Apple a Google Podcasts.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

zdroj: Instagram/Teplé Víno

Po tom, čo niekoľko mesiacov organizovali každý štvrtok otvorené diskusie na sociálnej sieti Clubhouse, sa partia šiestich kamarátov rozhodla vytvoriť si vlastný podcast s názvom Teplé Víno. Sami seba prezentujú ako podcast, ktorý otvára diskusie na témy LGBT+ komunity, no neboja sa diskutovať aj na tému Rómov či cirkvi.

Kto tvorí tím Teplého Vína?

Zakladateľkou podcastu je Lenka Bachoríková, Slovenka žijúca v Holandsku. Okrem tvorby videí sa venuje tancu, ktorý tiež vyučuje na online hodinách. Druhým členom tímu je Marta, nebinárny umelec, draq gueen a aktivista, ktorého môžete poznať ako hosťa zo známeho podcastu Sexuálna výchova. Mužské osadenstvo tvoria Matej – študent manažmentu, Max, ktorý sa označuje za liberálneho politického kritika a Marcel, ktorý sám seba prezentuje najmä ako najväčšieho fanúšika Lady Gaga. Najmladšou členkou Teplého Vína je Romana, ktorá v podcastoch vystupuje ako Mimka.

Čo zistíš z podcastov?

V súčasnosti tvorí portfólio Teplého Vína päť podcastov. V úvodnom (#0 – Začíname) sa dozvieš, kto sú členovia tohto projektu, ako sa spoznali a ako sa dostali k tvorbe podcastov. Ďalšie ti rozšíria znalosti o coming oute, gej sexe či transrodovosti, no zároveň máš možnosť zistiť aj to, aký život majú Rómovia, ktorí sú súčasťou LGBT+ komunity.

„Od svojich 15 rokov sa venujem modelingu, pózovaniu, tancovaniu a celkovo ma vždy fascinoval šoubiznis. Už v skorom veku som začala vnímať to, že práve v tomto prostredí sa nachádza veľa LGBT+ ľudí. Všímala som si talent mnohých z nich pre design, make-up, módu či styling. A musím povedať, že umenie, móda či tanec by bez LGBT+ ľudí nebol taký pestrý, aký je dnes!“

Romana, Teplé Víno

Do ich diskusií v Clubhouse sa zapájali aj politici ako Ondrej Prostrednik (Progresívne Slovensko) a Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) a nechýbal ani poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík (Progresívne Slovensko). Prvou hostkou ich podcastov jeMatia Lenická, transrodová DJ-ka, ktorá vystupuje pod pseudonymom B-Complex.

„Sme v podstate partia mladých ľudí, ktorým nie je fuk, čo sa deje a chceme sa pokúsiť to aspoň takouto formou ovplyvniť k lepšiemu,“

napísal o sebe tím Teplého Vína na instagramovom profile

Prvú časť ich podcastu s názvom „Gej sex“ si môžeš pozrieť na priloženom videu na YouTube.

Ak ťa tento projekt zaujal, viac sa o ňom dozvieš na oficiálnom instagramovom profile Teplého Vína

Zdroje:

Titulný obrázok: Instagram

Text: Instagram, Teplé Víno Podcast

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →