V druhom vydaní Teplých správ sa dočítate o čínskych videohrách, ktoré nebudú môcť zobrazovať homosexuálne vzťahy, o americkej knižnici, ktorá pobúrila kvôli knižkám s LGBT+ tematikou, o problémoch, ktorým čelia transrodové osoby v Malajzii, o LGBT+ skupinách v Rusku a aby táto časť nebola plná iba negatívnych správ, prinášame tiež informácie o víťaztve pre nebinárnu osobu v Kanade.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Čína zakáže videohry zobrazujúce vzťahy rovnakého pohlavia

Záznam zo stretnutia štátom podporovanej hernej asociácie, ktorý odhalil South China Morning Post, stanovuje nové obmedzenia pre schvaľovanie videohier v Číne. V správe sa uvádza, že videohry by mali sprostredkovať „správne hodnoty“.

Hry, ktoré zobrazujú vzťahy rovnakého pohlavia alebo „zženštilých mužov“, by v Číne nemali byť schválené. Nemali by byť schválené ani hry, ktoré umožňujú hráčom morálne sa rozhodnúť medzi dobrom a zlom.

„Niektoré hry majú rozmazané morálne hranice, uvádza sa v stanovisku. „Hráči sa môžu rozhodnúť, či budú dobrí, alebo zlí. Nemyslíme si, že hry by mali dať hráčom túto voľbu, to treba zmeniť.“

Zdroj: unsplash.com – Luis Villasmil

Knižnice vo Wyomingu sú pod paľbou kvôli knihám o sexe a LGBT+ tematike

Podľa agentúry Associated Press zamestnanci verejnej knižnice v Campbell County v meste Gillette môžu čeliť obvineniam kvôli knihám o sexuálnej výchove a LGBT+ tematike.

Medzi tieto knihy patria This Book is Gay od Juno Dawson,How Do You Make a Baby od Anny Fiske, Doing It od Hannah Witton, Sex is a Funny Word od Corey Silverberg a Dating and Sex: A Guide for the 21st Century Teen Boy od Andrew P Smiler.

Miestna pastorka Susan Sisti označila tieto knihy za „úplne otrasné“ a povedala, že „by nemali byť vo verejnej knižnici“. Podľa miestnych konzervatívcov sú tieto knihy „nechutné“.

Zdroj: unsplash.com – Robert Anasch

V Malajzii zvažujú zákaz vstupu transrodovým a nebinárnym osobám do mešít

Tento krok by odrážal podobný zákaz, ktorý bol v severnom štáte Perlis zavedený v júni 2021. Podľa miestneho spravodajského servera Free Malaysia Today zástupca predsedu vlády Ahmad Marzuk Shaary ocenil krok, ktorý štát Perlis urobil. Tento zákaz by mal chrániť posvätnosť mešít a tiež zabrániť zmätku v moslimskej komunite.

„Perlis podľa mňa robí niečo, čo môžu štáty nasledovať, pretože je veľmi nevhodné, aby muž vstúpil do mešity so šatkou. Ak muž vstúpi do ženskej sekcie, naruší to súkromie žien, ale ak vstúpi, aby činil pokánie, potom je to v poriadku.“

Ahmad Marzuk Shaary

Kanada: Odmietnutie používania správnych zámen porušuje ľudské práva dotknutej osoby

Súd pre ľudské práva v Britskej Kolumbii v Kanade rozhodol, že odmietnutie používania správnych zámen (oslovovanie osoby v preferovanom rode – pozn. redakcie) porušuje ľudské práva dotknutej osoby.

Súd pre ľudské práva v Britskej Kolumbii rozhodol v prospech Jessie Nelson (32), nebinárnej osoby, ktorý/á bol/a prepustený/á zo zamestnania po tom, čo manažéra baru požiadal/a, aby pri komunikácii s ním/ňou používal zámeno „oni“.

Jessie Nelson neskôr predložil/a svôj prípad tribunálu pre ľudské práva a tvrdil/a, že správanie manažéra a reakcia zamestnávateľa predstavujú diskrimináciu v zamestnaní na základe ich rodovej identity a prejavu, čo je v rozpore s Kódexom ľudských práv v Britskej Kolumbii.

Sudca nariadil vedeniu kanadskej reštaurácie zaplatiť Jessie Nelson odškodné 30 tisic dolárov a tiež „zaviesť politiku zámen a povinné školenie všetkých zamestnancov a manažérov o diverzite, rovnosti a inklúzii“.

Zdroj: unsplash.com – Katie Rainbow

Skupiny LGBT+ v Rusku by mali byť označené za „extrémistické“ organizácie

Ruské LGBT+ skupiny, radikálne feministické skupiny a bezdetné skupiny (child-free groups) by mali byť uznané za „extrémistické“, uviedol v stredu 29.9.2021 Andrei Tsyganov, predseda komisie na ochranu detí v Roskomnadzor.

Roskomnadzor je ruská federálna výkonná agentúra zodpovedná za monitorovanie, kontrolu a cenzúru ruských masmédií.

Navrhovaný zákaz by pomohol chrániť ruské deti a mladistvých pred vplyvom deštruktívneho obsahu na sociálnych sietiach a internete, uviedol Tsyganov.

Ak by jeho myšlienka bola zrealizovaná, skupiny bojujúce za práva LGBT+ ľudí by boli zaradené do rovnakej kategórie ako neonacisti a skupiny napojené na v súčasnosti uväzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navalného.

Zdroje:

Titulný obrázok: unsplash.com – Raphael Renter

Text: pinknews.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →