Hlavou ti víri množstvo otázok o tranzícii, no ani sám nevieš, kde začať hľadať odpovede? TRANZICIA.ORG je miesto pre teba.Tam nájdeš všetko pod jednou strechou.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Autora stránky tranzicia.orgBena už vlastne možno poznáte. Buď ako autora článkov tu na Magazíne Dúhy.sk, alebo ste ho zaregistrovali v sérii príbehov transrodových ľudí Iniciatívy Inakosť s názvom SOM. Ako stránka vznikala, čo ho motivovalo a s čím sa pri jej vytváraní najviac popasoval, nám Ben prezradil v tomto rozhovore.

Povieš nám na začiatok niečo o sebe? Kto si a čomu sa venuješ?

Som 37-ročný transrodový muž zo Senca. Profesiou som HR data analytik a dušou umelec na plný úväzok. V budúcnosti by som veľmi rád pracoval v oblasti diverzity a inklúzie. Od svojich 16-tich rokov sa venujem rôznym kreatívnym záľubám – píšem básne, krátke príbehy, blogy, LGBT+ články. Okrem písania mám rád kreslenie, fotenie, hru na bicích nástrojoch. Mojou túžbou je priniesť povedomie o živote a zápasoch transrodových ľudí na Slovensku. Taktiež by som chcel byť „veľkým bratom“ pre iné transrodové osoby, ktoré zvažujú coming out alebo tranzíciu.

Prosím ťa, predstav nám v skratke svoj portál TRANZICIA.ORG. Čo všetko tam ľudia nájdu a pre koho je určená?

Portál tranzicia.org je určený pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o proces tranzície na Slovensku. Mal by byť pomôckou pre ľudí, ktorí prechádzajú tranzíciou, a zároveň edukačným nástrojom pre ich priateľov a rodiny.

Nájdete tu stručný prehľad o tom, čo všetko ich čaká a aké kroky musia podstúpiť počas tranzície. Začiatky sú náročné a človek väčšinou nevie, kde začať. Práve preto je tu sekcia aj na túto tému. Tá obsahuje zoznam lekárov (psychiatrov/sexuológov), ktorí sprevádzajú transrodové osoby tranzíciou. Z praktických dôvodov v nej možno nájsť aj lekárov v Českej republike.

Ďalej možno na portáli nájsť zoznam vyšetrení, ktoré musia transrodové osoby podstúpiť, pričom ku každému vyšetreniu uvádzam aj niekoľkých lekárov a ich kontaktné údaje. Najhľadanejšími sú informácie týkajúce sa hormonálnej liečby – v tejto sekcii možno nájsť zoznam lekárov, ktorí nastavujú a pravidelne predpisujú hormóny transrodovým osobám.

Pre tých, ktorí plánujú chirurgické alebo estetické zákroky, sú tu prístupné informácie o lekároch a poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v tejto oblasti. Na webe možno nájsť aj informácie o zmene mena a dokladov a ďalšie užitočné informácie, napríklad, kde kúpiť binder, čo so školským diplomom, info o trans friendly školách a iné.

Čo ťa motivovalo vytvoriť takúto stránku?

Sám prechádzam procesom zmeny pohlavia a viem, aký je to pocit zbierať informácie o tom, čo ma čaká a ku ktorým lekárom mám vlastne ísť. Čo doteraz v online priestore chýbalo, bol zoznam lekárov, ktorí poskytujú starostlivosť transrodovým osobám. Tieto informácie je veľmi náročné spravovať, lebo sa neustále menia. Ja som si povedal, že túto výzvu prijímam a založil som tento web. Mojou víziou bolo mať „všetko pod jednou strechou“, t.j. jeden priestor, kde ľudia nájdu nielen všeobecné informácie o tranzícii, ale aj zoznamy lekárov, ktoré budú neustále aktualizované.

Odkiaľ si čerpal informácie?

Som v neustálom kontakte s transrodovou komunitou, čo mi umožňuje mať prístup k aktuálnym informáciám o lekároch a postupoch. Veľa informácii som dostal od organizácii ako inPoradňa a Prizma Košice. Tie vytvorili dobrý základ pre webstránku. Ďalšie informácie prišli priamo od transrodových ľudí, ktorí prechádzajú tranzíciou. Samozrejme niektoré veci si prežívam na vlastnej koži, takže pri vytváraní obsahu používam aj moje vlastné skúsenosti. Chcel by som sa veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí so mnou zdieľali, alebo pravidelne zdieľajú, informácie. Nesmierne si to vážim.

Webstránka obsahuje naozaj veľa informácii. Ako dlho ti trvalo dať to všetko dokopy?

Venoval som sa tomu asi tri mesiace a všetko som to robil vo svojom voľnom čase, popri práci. Samozrejme tam to nekončí. O web sa starám pravidelne. Akonáhle sa ku mne dostane nové info, aktualizujem danú sekciu.

Čo bolo pre teba pri vytváraní stránky najväčšou výzvou?

Dať dokopy sekciu pre trans ženy. Ja som transrodový muž a je samozrejmé, že o FTM tranzícii mám veľa informácii. Pri vytváraní sekcie o MTF tranzícii som sa sám veľa naučil.

Aké máš ďalšie plány s projektom?

Momentálne by som chcel, aby sa o webstránke dozvedelo, čo najviac ľudí, aby mohla plniť svoju funkciu – informovať. Neskôr uvažujem o pridaní sekcie s radami pre blízkych, kamarátov, kolegov, spolužiakov o tom, ako najlepšie podporiť transrodové osoby. Dostal som spätnú väzbu, že niektorí ľudia by radi videli hodnotenia lekárov. Ak sa mi podarí zozbierať tieto informácie, tak to tam rád pridám. Keďže rád píšem, tak uvažujem aj o pridaní blogu, v rámci ktorého by som mohol robiť aj rozhovory s inými transrodovými osobami, prípadne lekármi.

Tešíme sa na to a držíme palce.

V prípade, ak máte na Bena otázky ohľadom webstránky či samotnej tranzície, alebo máte nejaké užitočné informácie, ktoré ste na stránke zatiaľ nevideli, neváhajte ho kontaktovať prostredníctvom kontaktného formulára na tranzicia.org alebo mailom na: tranzicia@gmail.com.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →