Parlament v Kosove vyjadril svoj nesúhlas s uznaním práva na manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Apeluje na dodržiavanie „rodinných hodnôt“.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Kosovo sa mohlo stať prvou moslimsky veriacou krajinou, kde sú uznané manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia. Parlament v Kosove však tento zákon 16. marca nepodporil. Za návrh zákona, ktorý predložila vláda ľavicového premiéra Albina Kurtiho, hlasovalo len 28 zo 120 poslancov.

Zástupkyňa vládnucej strany Labinote Demi Murtezi sa vyjadrila, že prijateľné je iba manželstvo osôb opačného pohlavia. Akékoľvek iné spojenie považuje za skazenosť a morálnu degeneráciu. Kosovo sa snaží preberať hodnoty zo západného sveta, spoločnosť však stále zostáva prevažne konzervatívna. Približne 90 percent obyvateľov tejto krajiny sú moslimovia.

Maico Pereira pre unsplash.com

Návrh zákona je súčasťou širšej občianskej reformy podporovanej Európskou úniou, do ktorej chcú lídri Kosova krajinu pripojiť.

„Neprijatie občianskeho zákonníka bude mať vážne negatívne dôsledky na mnohé aspekty života kosovských občanov a podnikov, ako aj na celkový ekonomický rozvoj Kosova.“

– varuje úrad EÚ

V Kosove sú však aj poslanci, ktorí zákon podporili. „Verím, že v občianskom zákonníku bude otázka manželstva osôb rovnakého pohlavia upravená zákonom,“ uviedla šéfka poslaneckého klubu vládnucej strany Vetevendosje Mimoza Kusari Lila.

Podobne sa vyjadril aj Besnik Tahiri, líder parlamentnej skupiny opozičnej Aliancie pre budúcnosť Kosova: „Ako parlamentná skupina tieto manželstvá podporujeme.“

Zdroje:

Titulný obrázok: Radio Free Europe

Text: Euronews, Euractiv, Balkaninsight

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →