Nejeden človek z komunity si prešiel fázou, kedy sa všemocného vyhľadávača pýtal: „Som lesba?“, „Som gej?“, „Som bi?“, „Som trans?“ alebo hľadal rôzne zaruče-NE-overené testy sexuálnej orientácie, gay testy, LGBT testy vo všetkých možných podobách a jazykoch. Za všetkých tých, ktorí sa zatiaľ sami nenašli, sme sa na výsledky vyhľadávania pozreli my.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Po zadaní pár kľúčových slov sa na mňa vysypala ponuka rôznych webov a magazínov. Rozklikol som niektoré testy, ktoré sa pýtali na to, či počúvam Gagu, nosím ružové tričká, mám veľa kamarátok, robím také to gesto s rukou a či poznám nejaké hity od Cher.

…poznám

Našiel som test, ktorý dokáže určiť, či sa vo mne skrýva kúsok geja podľa obľúbenej farby, interpreta, alkoholu, mesta, obľúbeného zvieraťa a ešte nejakých parametrov. To asi nebude úplne presné.

Ale teraz vážne. Sexuálna orientácia nie je niečo, čo vieme stanoviť na základe jedného online testu, v ktorom odpovieme na pár hlúpych otázok. V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že sexuálna orientácia človeka sa určuje na spektre. Nie vždy dokážeme povedať, že som na 100% lesba či gej, alebo že niekto je presne 50/50 bisexuálny.

Kinseyho stupnica. 0 = heterosexualita, 6 = homosexualita.

Čo ak si naozaj chcem spraviť „gay test“?

Našiel som rôzne weby, ktoré také niečo poskytujú. Niektoré si vypýtali až príliš veľa osobných údajov, iné sa mi zdali dosť neseriózne. Extrémny prípad bola nejaká firma, ktorá ponúkala vyhodnotenie sexuálnej orientácie na základe online testu za sumu približne 120 €.

Vybral som pár webov, ktoré vyzerajú byť trochu viac seriózne a poskytujú k svojim testom aj viac informácií.

Pred tým, než sa vôbec pustíme do nejakých testov, je dôležité si uvedomiť, že žiadny z uvedených testov nemá garantovaný výsledok. Tieto testy slúžia skôr k tomu, aby človeku pomohli s hľadaním odpovedí, no samé o sebe nedokážu poskytnúť jednoznačný výsledok.

IDRlabs (v angličtine a pár ďalších jazykoch, podrobnejší výstup)

Test-orientacie.sk (v slovenčine, rýchly dotazník, jednoduchší výstup)

Psycho-tests Transgender Test (v angličtine)

Výsledok z test-orientacie.sk.

Ako inak môžem zistiť, že patrím do LGBT+ komunity?

Rozprával som sa s viacerými kamarátmi z komunity a aj z vlastnej skúsenosti viem, že asi najdôležitejší je čas. Je to asi trochu klišé, no pravdou je, že časom si svoju orientáciu môžeme naplno uvedomiť a tým pádom ju ľahšie prijať. Nie každý sa ráno zobudí a uvedomí si, že je L/G/B/T/+, vyvesí si do okna dúhovú vlajku, zdôverí sa rodičom a blízkemu okoliu.

Je vhodné sa zaujímať o LGBT+ komunitu – aj keď si nakoniec uvedomíš, že možno svojou orientáciou či rodovou identitou nepatríš do komunity, môžeš byť „ally“ (spojenec).

https://duhovymagazin.sk/category/do-zivota/

Netreba sa báť skúmania svojej sexuálnej orientácie. Dôležité je nepodľahnúť internalizovanej homofóbii, ak ju pociťujeme. Je to akýsi odpor alebo strach z vlastnej homosexuality (používaný aj pre iné menšinové sexuálne orientácie, ako napríklad bisexualita či pansexualita), zvyčajne zapríčinený vonkajším prostredím a názormi z okolia.

Byť gej, lesba, bi, trans, pan, asexuálny, hetero, nonbinary je OK.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →