Napriek tomu, že žijeme v 21. storočí a queer ľudia majú väčšie práva ako kedykoľvek v histórii, naďalej sa nájdu miesta, kde sú členovia LGBT+ komunity ohrození nielen nedostatkom právnej slobody, ale aj legálnymi fyzickými útokmi.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ku krajinám, ktoré legálne dovoľujú fyzické napadnutia členov queer komunity, sa v roku 2019 pridala aj malá krajina na severovýchodnom pobreží ostrova Borneo – Brunej. Krajina, ktorá bola kedysi britským protektorátom, uzákonila na svojom území islamský zákon, ktorý umožňuje ubičovať alebo ukameňovať LGBT+ ľudí na smrť. Okrem Bruneja majú podobný zákon aj v Saudskej Arábii, AfganistaneIráne.

Podľa spoločnosti Equaldex, ktorá sa zaoberá právami queer ľudí, je na svete stále 71 krajín, v ktorých sú gay aktivity považované za nelegálne. Táto informácia pohoršila žurnalistku Lyric Fergusson, ktorá má so svojim manželom Asherom blog venujúci sa bezpečnému cestovaniu. Spolu vytvorili zoznam krajín od najbezpečnejších pre LGBT+ komunitu až po tie najnebezpečnejšie. Zoznam pozostáva zo 150 krajín a ich projekt začal v roku 2019. Keďže každý rok sa zákony v krajinách menia, zoznam každý rok aktualizujú.

nsplash.comZdroj: Adrian Swancar pre unsplash.com

Krajiny hodnotia na základe deviatich bodov:

  1. Legalizácia manželstiev rovnakého pohlavia
  2. Ochrana queer ľudí na pracovisku
  3. Ochrana pred diskrimináciou
  4. Kriminalizácia násilia
  5. Možnosť adopcie
  6. Je to dobré miesto na život?
  7. Zákony o právnej identite transrodových osôb
  8. Nelegálny vzťah osôb rovnakého pohlavia
  9. Propaganda / morálne zákony

Za rok 2021 sa najhoršie umiestnila Nigéria, ktorá má najprísnejšie tresty za homosexualitu. V ,,lepšom“ prípade strávi homosexuál vo väzení 14 rokov, v tom horšom je odsúdený na trest smrti. Taktiež aj diskusie o právach LGBT+ ľudí sú v Nigérii považované za trestné. Pred Nigériou sa umiestila Saudská Arábia, Malajzia, Malawi, OmánJamajka. Na Jamajke môže byť človek odsúdený na 10 rokov väzenia a tvrdej práce.

Naopak za najbezpečnejšiu krajinu je považovaná Kanada. Manželstvá rovnakého pohlavia sú v nej povolené od roku 2005 a taktiež zákon na ochranu sexuálnej orientácie je platný už od roku 1995. Kanada splnila prvých sedem hodnotiacich bodov a tak sa jednoznačne dostala  na čelo rebríčka. Na druhom mieste skončili dve európske krajiny – Holandsko Švédsko.

Zdroj: Yoav Hornung pre unsplash.com

Pre porovnanie – Slovensko skončilo na 45. mieste. Naďalej tu nie sú povolené manželstvá a ani adopcie pre páry rovnakého pohlavia. Okrem toho je u nás legálne zmeniť svoje pohlavie, ale len pod podmienkou podstúpenia operácie na zmenu pohlavia. Za Slovenskom sa ďalej umiestnilo Taliansko, ČeskoKuba.

Bezpečnosť LGBT+ komunity nezávisí však len od toho, či sú v krajine povolené manželstvá alebo adopcie, veľkú mieru zohráva politický režim a kultúra samotnej krajiny.  Nemôžme však zabúdať aj na to, že krajinu a jej morálne pravidlá vytvárame my samotní. A práve my sme tí, ktorí majú možnosť zmeniť staré zaužívané pravidlá na nové a pokrokové myšlienky.  

Zdroje:

Titulný obrázok: Artem Beliaikin pre unsplash.com

Text: asherfergusson.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →