5. september sa blíži. Mnohí z nás sa tešia, že opäť zasadnú do lavíc a odštartujú ďalší školský rok plný nových zážitkov a kamarátov. No sú tu aj tí, ktorí sa v školách necítia bezpečne, ktorí tam nezapadajú do žiadnych skupín alebo z nich boli vyradení po coming oute. Tento článok je pre vás.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Keď som sa v septembri 2020 vrátila do školy, necítila som sa tam vítaná. Doteraz neviem, či to bolo len v mojej hlave alebo ma tam skutočne nikto nechcel. Nerozumela som si s kamarátmi, predmety ma absolútne nebavili a mala som pocit, že som úplne vyhorela. Dokonca som rozmýšľala nad prestupom. No nakoniec som ostala. Vyhľadala som pomoc, hovorila o svojich problémoch a našla ľudí, ktorí boli na tom rovnako ako ja. A keď sme sa v máji vrátili do školy, už som nemala pocit, že som v tom sama. Necítila som sa tak, že ma tam nechcú, dokonca by som povedala, že som sa cítila dôležito.

Zdroj: Andrea Piacquadio /Pexels

Ako na to?

Pomocou Google Forms som pozbierala rady od ľudí z dúhovej komunity, ako sa pripravujú na návrat do školy a čo by im pomohlo sa tam cítiť lepšie. Pridala som aj pár svojich. 

Psychický odpočinok

Máte ešte pár dní. Choďte von, či už s kamarátmi, alebo sami. Zoberte si knihu, ktorú už dlho odkladáte. Alebo si dajte zmrzlinu a pustite si nejaký povzbudivý film. Spravte si radosť a kúpte si niečo, po čom túžite. Sprítomnite sa v okamihu. Nazbierajte čo najviac pozitívnej energie a s ňou vkráčajte do triedy. Záleží len na vás, na nikom inom, len na vás. 

Stanovenie cieľov do nového roka

Vy ste priorita. Sústreďte sa tohto roku na svoje akademické ciele a nestarajte sa o to, kto si čo o vás myslí. Nemusia to byť len akademické ciele. Napríklad môj cieľ je spoznať samú seba. No a čo, že to je najväčšie klišé, aké som len mohla vymyslieť. Je to môj cieľ. Taktiež nie som taká trpezlivá, aby som začala štrikovať a každá moja rastlina umrela do týždňa. To neznamená, že vy nemôžete byť lepší než ja. 

Zdroj: Annie Sprat / Unsplash

Homofóbi tu stále boli, sú aj budú

Viem, je ťažké vymaniť sa zo situácie, kde na vás z každej strany číha nenávisť. Ale čo s tým skutočne spravíte? Áno, môžete im rozšíriť poznatky o LGBT+ komunite a možno si na konci vašej prednášky zavrú ústa, ale aká je pravdepodobnosť, že sa vám to podarí?

Nejdem vám hovoriť, že to nemáte skúšať, lebo je to inteligentná cesta k lepšej tolerancii na školách, ale čo keby ste najskôr začali od seba? Naučte sa byť imúnni voči týmto komentárom, lebo v skutočnosti na nich absolútne nezáleží. Viete, že byť LGBT+ je v poriadku, tak sa nenechajte zhodiť ľuďmi, ktorí sú pohoršení nad láskou. Buďte takí, akí ste. 

Nájdite si svoju komunitu

Nie ste v tom sami. Je milión ľudí, ktorí si prežívajú to isté. Keď sa budete cítiť sami, otvorte Dúhy.sk a nájdite ich. Hľadajte podporu u ľudí, na ktorých skutočne záleží. A ak ich predsa len nebudete vedieť nájsť, tak sa môžete obrátiť na mňa. Ja si vás rada vypočujem.

Titulný obrázok: freepik.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →